iStock

Es fa pipí al llit... M'he de preocupar?

Parlem sobre enuresi nocturna amb el doctor Oscar Sans, pediatra especialista en trastorns de son

iStock
per Alba Carreres
L'enuresi nocturna és la incontinència urinària intermitent que es produeix durant el son. Afecta entre el 10 i el 13% dels infants majors de sis anys, majoritàriament en nens, segons afirmen des de l'Associació Espanyola de Pediatria.

No hi ha massa consens sobre quan es considera que hi ha enuresi. Hi ha literatura que apunta quan es presenta dues vegades a la setmana i d'altres que una a la setmana i la teoria més acceptada és de quatre vegades al mes. 


Hi ha factors que incrementen aquesta incontinència urinària: El naixement d'un germà/na, el fet de treure bolquers sense respectar el ritme de maduració de cada infant, la ingesta de líquids abundants abans d'anar a dormir, la poliúria nocturna, la disminució de la capacitat vesical, i/o factors psicològics o que hagin passat durant el dia poden influir en tot plegat.

De fet, segons ens explica el Dr. Sans, les ganes de fer pipi poden desencadenar a algunes criatures fins i tot somnambulisme: "L'enuresi nocturna es considera com una parasòmnia en tant que la bufeta envia un senyal al cervell, però aquest no atén al senyal de la bufeta, el son és molt profund i no arriba a produir-se un despertar", explica. 


Caldrà també fixar-se en quins dies sol passar: si hi ha hagut un problema a l'escola, si l'infant està nerviós per algun esdeveniment proper, si hi ha hagut ingesta de molt de líquid... Tot i això sovint hi sol haver-hi una part hereditària: la majoria d'infants que se'ls escapa el pipí al llit tenen almenys un progenitor que tenia el mateix problema quan era un infant. 


Més enllà dels 6 anys és quan el doctor considera que es pot començar a fer algun tractament per part del/de la pediatra, i si fos indicat, per part de la unitat de trastorns del son. Si es produeix el fet és important no enviar missatges negatius tipus: "una altra vegada?" o "fes pipí ara que si no et pixaràs" o culpar a l'infant: "mira què has fet!".

Des de l'Hospital Sant Joan de Déu recomanen protegir el llit, tenir una actitud positiva, fer una rutina de demanar a l'infant si té pipí abans d'anar a dormir i consultar a un/a pediatre/a si hi ha canvis en la quantitat i la freqüència d'orina durant el dia, dolor a la micció, goteig constant, canvis en l'estat d'ànim o humitats nocturnes. 

També demanen no col·locar alarmes per l'enuresi pel nostre compte i en cas de qualsevol dubte consultar amb el seu o la seva pediatra. 



 
Arxivat a:
SalutSonGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres