Karolina Grabowska

Brot de gastroenteritis: tot el que has de saber

Per què són freqüents a l'estiu? Quins són els senyals d'alarma? Com podem prevenir-les?

Karolina Grabowska
per Criar.cat

En les últimes setmanes s'han disparat els casos de gastroenteritis en infants. Alguns han acabat amb ingressos tot i que la gran majoria s'acaben resolent en qüestió de dies i sense complicacions.

Què són les gastroenteritis? Les gastroenteritis suposen una inflamació de la mucosa de l'estómac i sobretot de l'intestí. Habitualment són d'origen infecciós, és a dir, que fonamentalment estan ocasionades per virus i per bacteris.


Quins són els símptomes? Les gastroenteritis víriques es manifesten a través de diarrees, dolor abdominal i vòmits. Solen ser normalment benignes i en aquest cas cal reposar líquids i ingerir dietes toves.

També és possible que hi pugui haver febre, ja que parlem d'agents infecciosos. Relacionat amb alguns patògens concrets que produeixen quadres anomenats enteroinvasius poden provocar sang i moc a la femta.


En el cas de les gastroenteritis bacterianes, als anteriors símptomes se sol sumar la febre i en els casos més greus pot anar lligat a ingrés hospitalari. La reposició de líquids i l'aplicació, a vegades, d'antibiòtics són els tractaments seguits.

 També és una infecció força freqüent a l'estiu per l'augment de la temperatura, que afavoreix la degradació dels aliments, i resulta més fàcil que es pugui trencar la cadena del fred dels mateixos. Un altre factor fonamental és el contacte més gran en aquesta època amb l'aigua, que si està contaminada pot produir el quadre i afavorir-ne la propagació. 


Tractament i senyals d'alerta. Generalment, els quadres de gastroenteritis els hem de passar a casa procurant ingerir líquids per mantenir la hidratació. En cas de dificultats per tolerar-los, fer-ho en poques quantitats però constant. Si hi ha febre, es pot fer ús d'antitèrmics per controlar-la. 

Convé consultar la clínica amb una professional de la salut en aquells casos en què detectem que poden haver-hi complicacions. Sobretot en el cas d'infants que puguin tenir signes de deshidratació, com sequedat de la pell i de les mucoses, orines més fosques, o fins i tot cefalea, amb impossibilitat per a una adequada ingesta de líquids ja sigui per vòmits o per incapacitat per fer-ho.

Un altre signe que ens ha d'alertar és la febre alta sostinguda o que no respon bé a antitèrmics perquè, a més, afavoreix una pèrdua més gran de líquids. També pot suposar pas d'agents infecciosos a la sang.


Podem prevenir-les? Hi ha una sèrie de mesures que poden evitar-les com extremar la higiene de mans tant en el contacte amb altres persones com en la manipulació d'aliments. Cal rentar molt bé fruites, verdures i hortalisses abans de consumir-les. 

Per altra banda, és important vetllar perquè no es trenqui la cadena del fred i transportem els aliments en recipients adequats després de fer una compra o en cas d'algun desplaçament, molt comú a l'època estiuenca.

Finalment, s'ha d'evitar el contacte amb aigües potencialment contaminades, no s'ha de beure aigua no potable i advertir les criatures que evitin empassar aigua a les piscines.

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres