Guia: Com parlar de la regla a casa i a l'escola?

Una nova guia, promoguda pel Ministeri d'Educació, ho explica

No. A nosaltres no ens ho han explicat com cal. Com a molt ens van fer alguna xerrada molt bàsica a l'assignatura de ciències de la salut. Una nova guia promoguda pel Ministeri d'Educació proposa trencar amb el tabú menstrual tant a casa com a l'escola.

Com? Investigant, preguntant, trencant els mites, cuidant la intimitat. Analitzant el nostre entorn, allò que ens diuen els anuncis, coneixent el nostre cos i duent un registre d'allò que ens passa, de com ens sentim, de com estem. Aprenent a escoltar el nostre cos. 


Què és tot allò que han de saber abans de tenir la regla? Hi ha una sèrie de conceptes que és bo no amagar a les nostres criatures, com és el fet de tenir la menstruació. Actuar amb normalitat quan a casa buidem la copa menstrual, ens posem unes calces de la regla o un tampó i resoldre els dubtes que puguin sorgir, amb un llenguatge adaptat segons cada edat, és bàsic per tal de trencar aquest tabú. 

Alfabetització genital: Conèixer la vulva i la vagina i les seves parts, i també les del penis és quelcom que es pot anar treballant ja des de la primera infància. Més endavant, cap als deu anys, es poden començar a anomenar altres parts com el gland del clítoris, el prepuci i ubicar-ho en cada part.


Aprendre com és una menstruació saludable: Saber que hi ha colors que són considerats normals (com el vermell clar, quan està començant o el marró fosc, quan acaba) i que per exemple el color vermell brillant pot ser senyal d'una hemorràgia és bàsic per aprendre a conèixer el cos. També parlar de la textura (l'aparença de la menstruació pot ser semblant al puré de nabius, melmelada de maduixa o suc de nabius) i quantitat (la quantitat normal és entre 3 cullerades de les grans per període de sagnat entre els dos i set dies que pugui durar, i menys de 80 ml), o olor (la sang menstrual no té una olor desagradable. Conèixer l'olor de la nostra menstruació sense additius ens ajudarà a detectar una possible infecció

Saber normes d'higiene i opcions: saber que a més de compreses i tampons hi ha calces menstruals, esponges o copes. Que s'han de rentar les mans cada vegada que s'introdueixin un tampó o copa i que ha d'estar neta, mullada i doblegada. Que cal buidar la copa com a molt cada vuit hores i que els tampons també s'han de canviar sovint.


Conèixer el cicle menstrual: Conèixer el cos és bàsic per estimar-lo i respectar-lo, també el de les altres persones. Tenir clar que a més de la menstruació que pot durar fins a 7 dies hi ha 3 fases més: la fase proliferativa, aquella en la qual hi ha un fol·licle creixent, l'ovulació (del dia 13 al 15), i la fase secretora, en la qual hi ha el cos luti.

Dur un registre de les menstruacions: Amb un calendari o amb una app. Saber en quina fase del cicle et trobes i anotar com et sents en cada fase t'ajudarà a saber més del cos.

Fer aquesta preparació com a mare és important per poder-li explicar a la teva criatura, sigui nen o nena. 
Arxivat a:
SexualitatGeneral
Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres