Guia: Com parlar de la regla a casa i a l'escola?

Una nova guia, promoguda pel Ministeri d'Educació, ho explica

23 de setembre de 2022 a les 08:58h
No. A nosaltres no ens ho han explicat com cal. Com a molt ens van fer alguna xerrada molt bàsica a l'assignatura de ciències de la salut. Una nova guia promoguda pel Ministeri d'Educació proposa trencar amb el tabú menstrual tant a casa com a l'escola.

Com? Investigant, preguntant, trencant els mites, cuidant la intimitat. Analitzant el nostre entorn, allò que ens diuen els anuncis, coneixent el nostre cos i duent un registre d'allò que ens passa, de com ens sentim, de com estem. Aprenent a escoltar el nostre cos. 


Què és tot allò que han de saber abans de tenir la regla? Hi ha una sèrie de conceptes que és bo no amagar a les nostres criatures, com és el fet de tenir la menstruació. Actuar amb normalitat quan a casa buidem la copa menstrual, ens posem unes calces de la regla o un tampó i resoldre els dubtes que puguin sorgir, amb un llenguatge adaptat segons cada edat, és bàsic per tal de trencar aquest tabú. 

Alfabetització genital: Conèixer la vulva i la vagina i les seves parts, i també les del penis és quelcom que es pot anar treballant ja des de la primera infància. Més endavant, cap als deu anys, es poden començar a anomenar altres parts com el gland del clítoris, el prepuci i ubicar-ho en cada part.


Aprendre com és una menstruació saludable: Saber que hi ha colors que són considerats normals (com el vermell clar, quan està començant o el marró fosc, quan acaba) i que per exemple el color vermell brillant pot ser senyal d'una hemorràgia és bàsic per aprendre a conèixer el cos. També parlar de la textura (l'aparença de la menstruació pot ser semblant al puré de nabius, melmelada de maduixa o suc de nabius) i quantitat (la quantitat normal és entre 3 cullerades de les grans per període de sagnat entre els dos i set dies que pugui durar, i menys de 80 ml), o olor (la sang menstrual no té una olor desagradable. Conèixer l'olor de la nostra menstruació sense additius ens ajudarà a detectar una possible infecció

Saber normes d'higiene i opcions: saber que a més de compreses i tampons hi ha calces menstruals, esponges o copes. Que s'han de rentar les mans cada vegada que s'introdueixin un tampó o copa i que ha d'estar neta, mullada i doblegada. Que cal buidar la copa com a molt cada vuit hores i que els tampons també s'han de canviar sovint.


Conèixer el cicle menstrual: Conèixer el cos és bàsic per estimar-lo i respectar-lo, també el de les altres persones. Tenir clar que a més de la menstruació que pot durar fins a 7 dies hi ha 3 fases més: la fase proliferativa, aquella en la qual hi ha un fol·licle creixent, l'ovulació (del dia 13 al 15), i la fase secretora, en la qual hi ha el cos luti.

Dur un registre de les menstruacions: Amb un calendari o amb una app. Saber en quina fase del cicle et trobes i anotar com et sents en cada fase t'ajudarà a saber més del cos.

Fer aquesta preparació com a mare és important per poder-li explicar a la teva criatura, sigui nen o nena. 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres