Shvets

Catalunya amplia l'avortament farmacològic: fins a quina setmana es podrà fer?

Salut actualitza el protocol per la interrupció voluntària de l'embaràs

29 de setembre de 2022 a les 10:00h
Shvets
per Criar.cat
Catalunya amplia l'avortament farmacològic fins a les 14 setmanes. El nou protocol que permet la interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) amb medicaments fins a les 14 setmanes. Fins ara, els avortaments farmacològics només es podien fer fins a la novena setmana d'embaràs, mentre que els instrumentals, fins a la catorzena. Salut destaca que així augmenten les opcions que té la dona.

Amb la publicació del nou protocol, comença un procés d'informació i formació als hospitals de Catalunya perquè incorporin com a pràctica clínica la interrupció voluntària de l'embaràs amb el mètode farmacològic -que consisteix en l'administració de dos fàrmacs- a partir de la desena setmana i fins a la catorzena. L'avortament amb fàrmacs es continuarà fent fins a les 10 setmanes en l'atenció primària i a partir d'aleshores i fins a la 14, en l'entorn hospitalari.


El responsable del Pla d'atenció a la salut afectiva, sexual i reproductiva, Ramon Escuriet, ha explicat que han partit de l'experiència i suport científic de tres hospitals que ja estaven fent avortaments farmacològics. Ara, l'objectiu és generalitzar-ne la possibilitat.

El 57% dels avortaments fins a la setmana 9 van ser farmacològics a Catalunya el 2020 i a partir de la desena, el 12% (en els tres centres de referència). El 2010, fins a la setmana 9, els avortaments farmacològics representaven el 0,56%. "Esperem que les dones tinguin una millor garantia de poder escollir de forma informada aquella opció en què se sentin més còmodes i segures. Es tracta d'augmentar la capacitat d'elecció de la dona", ha destacat Escuriet després de la primera jornada de treball d'interrupció voluntària de l'embaràs a Catalunya. El protocol també posa èmfasi en la informació i acompanyament que han de rebre les dones. 


Prop del 80% d'interrupcions voluntàries de l'embaràs es van fer amb finançament públic el 2021, mentre que el 2020 van representar el 75%, segons unes dades preliminars avançades en la jornada, que ha tingut lloc aquest dimecres a l'Hospital Vall d'Hebron i que s'ha fet coincidir amb el Dia Internacional per a la Despenalització de l'Avortament, el 28 de setembre.


En la presentació del protocol, el titular de Salut, Josep Maria Argimon, ha reconegut que cal millorar "molt" l'accessibilitat de la interrupció voluntària de l'embaràs. La manca d'accessibilitat i equitat territorial és un dels elements més controvertits en l'efectivitat d'aquest dret, després que la llei del 2010 establís que qualsevol dona podia interrompre de forma voluntària i lliure l'embaràs en les primeres 14 setmanes de gestació.

Amb tot, Argimon ha destacat que en els últims mesos han ampliat la xarxa de centres per a la interrupció voluntària de l'embaràs i que ara també es poden fer avortaments quirúrgics a Lleida, Berga, Manresa i Tortosa i farmacològics a Tremp, la Seu d'Urgell, Puigcerdà i Vielha. El conseller ha dit que l'accessibilitat és "molt més elevada" a Catalunya que a la resta de l'estat espanyol. "Això no vol dir que no haguem de millorar, i molt", ha resolt.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
fotograma de Sirocco i el Regne dels Vents
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat