iStock

Sents que perds més cabells del compte a la tardor? No t'has de preocupar

Passa a persones adultes i infants? Cal prendre algun suplement o aplicar locions anticaiguda?

iStock
per Criar.cat
Sents que últimament perds més cabells del compte? És normal i no t'ha de preocupar. A la tardor, el cabell cau de forma natural però, en realitat, l'únic que passa és que es renova.

Com les fulles dels arbres, o els cabells dels animals, el cabell humà també cau amb l'arribada de la tardor. Forma part de la nostra herència com a animals mamífers, i els especialistes insisteixen que és un procés normal de renovació dels cabells, que torna a néixer transcorreguts uns mesos sense necessitat de recórrer a vitamines ni locions anticaiguda.


Hi ha èpoques de l'any en què els cabells es recanvien més que en d'altres i encara que algunes espècies muden tot el seu pelatge de cop, en el cas dels humans aquest procés és progressiu. De cada 100 pèls que tenim, sempre n'hi ha un 12-15% en fase de recanvi de manera que triguem al voltant de quatre anys a renovar completament la cabellera.

Aquesta caiguda aleatòria, que evita les calvícies localitzades, només té una excepció: els nadons. Als tres o quatre mesos, els nadons perden pràcticament tot el borrissol inicial que cobreix el seu cap per deixar pas als cabells nous.


A partir d'aquí, el crani es va repoblant aleatòriament durant tota la vida. Encara que no de forma immediata: els pèls triguen uns tres mesos des que moren fins que cauen definitivament.


Per això que aquesta pèrdua sigui més evident a la tardor té a veure amb el cicle de naixement i creixement dels cabells. Tot i que en els darrers anys, coincidint amb el canvi climàtic, la muda s'ha avançat una mica, als mesos d'agost-setembre.

"En general, els cabells moren a la primavera, encara que solen trigar tres mesos a caure i no cal oblidar que si un pèl mor és perquè n'hi ha un altre darrere empenyent per néixer", explica Ramón Grimalt, Professor de Dermatologia a la Universitat de Barcelona i membre de l'AEDV (Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia).

Per què no ens hem de preocupar? No és només que els cabells tornen a néixer, sinó que la major part d'alopècies severes no cursen amb un despreniment sobtat dels cabells. I encara que moltes de les consultes per aquest motiu les fan dones, els dermatòlegs aclareixen que el fenomen no és exclusivament femení. L'únic que passa és que el cabell llarg es veu més quan cau.

De res serveix raspallar els cabells amb compte, rentar-se amb menys freqüència els cabells o evitar pentinats tirants en el cas de les dones, com recomanen algunes pàgines d'estètica. L'arrel dels cabells està a mig centímetre de profunditat per sota de la pell; els cabells que aconseguim arrencar-nos fàcilment és perquè estan en fase de renovació.
Arxivat a:
SalutGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
iStock
Són fruit de l'acord entre la Generalitat i els sindicats
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Símptomes i senyals d'alerta que has de tenir present
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres