Olha Romaiuk

Ni masculí ni femení: a casa eduquem en neutre

En què consisteix el model de socialització en neutre?

Olha Romaiuk
És possible criar un nadó sense haver-lo de socialitzar en masculí o en femení? Cada vegada hi ha més famílies que decideixen criar les seves criatures sense aquest binarisme de gènere, utilitzant roba el més "neutre" possible, talls de cabell "unisex" o joguines el més deconstruïdes possibles. 

De fet, a Suècia, Holanda, Alemània, Estats Units o Canadà hi ha llars d'infants en els quals s'ha implementat el model d'educació anomenada de gènere neutre o no binària en el qual s'han eliminat els rols de gènere i les referències masculines i femenines tant de jocs, de joguines com de llibres i els pronoms usats són el neutre "hen" (en suec). 


Famoses com Kate Hudson, Angelina Jolie, Adele o Pink han decidit sumar-se a la tendència de la criança neutra argumentant que la identitat i la performació de com ens mostrem en societat és una decisió que cada persona ha de crear segons allò que senti.

Tot plegat genera força controvèrsia: mentre hi ha expertes que asseguren que contribueix a una educació respectuosa, d'altres creuen que allunyar-se dels estereotips pot generar confusió per no obeir els estàndards socials imposats. 


Si bé és cert que encara que s'utilitzi roba o pentinats neutres a un nadó quan creixi estarà subjecte a la mateixa estructura patriarcal que encaixa homes i dones a dur a terme un paper determinat, la socialització en neutre és una feina que va més enllà i que pretén educar en l'exemple (trencant rols i estereotips també a casa) i en l'esperit crític perquè ells i elles aprenguin a assenyalar les discriminacions i violències.

El conegut com a "tercer gènere", o també el "no binari" ha d'anar acompanyat d'una explicació de què són els estereotips i rols de gènere, una mirada crítica en especial a les masculinitats hegemòniques i un aprenentatge de reconèixer i assenyalar les violències: una tasca realment feixuga tenint present el món en el qual vivim. 
Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
iStock
Són fruit de l'acord entre la Generalitat i els sindicats
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Símptomes i senyals d'alerta que has de tenir present
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres