Olha Romaiuk

Ni masculí ni femení: a casa eduquem en neutre

En què consisteix el model de socialització en neutre?

19 d'octubre de 2022 a les 08:00h
Olha Romaiuk
És possible criar un nadó sense haver-lo de socialitzar en masculí o en femení? Cada vegada hi ha més famílies que decideixen criar les seves criatures sense aquest binarisme de gènere, utilitzant roba el més "neutre" possible, talls de cabell "unisex" o joguines el més deconstruïdes possibles. 

De fet, a Suècia, Holanda, Alemània, Estats Units o Canadà hi ha llars d'infants en els quals s'ha implementat el model d'educació anomenada de gènere neutre o no binària en el qual s'han eliminat els rols de gènere i les referències masculines i femenines tant de jocs, de joguines com de llibres i els pronoms usats són el neutre "hen" (en suec). 
Publicitat


Famoses com Kate Hudson, Angelina Jolie, Adele o Pink han decidit sumar-se a la tendència de la criança neutra argumentant que la identitat i la performació de com ens mostrem en societat és una decisió que cada persona ha de crear segons allò que senti.

Tot plegat genera força controvèrsia: mentre hi ha expertes que asseguren que contribueix a una educació respectuosa, d'altres creuen que allunyar-se dels estereotips pot generar confusió per no obeir els estàndards socials imposats. 
Publicitat


Si bé és cert que encara que s'utilitzi roba o pentinats neutres a un nadó quan creixi estarà subjecte a la mateixa estructura patriarcal que encaixa homes i dones a dur a terme un paper determinat, la socialització en neutre és una feina que va més enllà i que pretén educar en l'exemple (trencant rols i estereotips també a casa) i en l'esperit crític perquè ells i elles aprenguin a assenyalar les discriminacions i violències.

El conegut com a "tercer gènere", o també el "no binari" ha d'anar acompanyat d'una explicació de què són els estereotips i rols de gènere, una mirada crítica en especial a les masculinitats hegemòniques i un aprenentatge de reconèixer i assenyalar les violències: una tasca realment feixuga tenint present el món en el qual vivim. 
Publicitat
Arxivat a:
CriançaGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
MónNatura Delta
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat