Escarlatina: què és i com es tracta?

Una malaltia bacteriana que té més incidència entre els 2 i els 8 anys i que és altament contagiosa

29 de novembre de 2022 a les 08:00h
per Alba Carreres
L'escarlatina avui dia es pot resumir en unes infeccions caracteritzades per angines (farinogoamigdalitis), ocasionades per un bacteri, l'estreptoco del grup A, acompanyada d'una erupció.

Segons ens explica el Dr. Carlos Rodrigo, pediatra expert en malalties infeccioses de l'Hospital Germans Trias, aquesta erupció se sol iniciar a la cara, amb aspecte de galtes bufetejades, i seguidament s'estén per tot el cos, com si fos pell de gallina molt vermella, de color escarlata. D'aquí ve el nom. 


Quins són els símptomes principals? 

Erupció cutània de color vermell, que pot recordar a una cremada pel sol o rubor, generalment a la cara, però es pot donar també a tot el cos, tronc, braços i cames. També és característic, segons ens explica el Dr. Rodrigo, que la llengua sigui blanquinosa (saboréale) al començament i que pugui evolucionar a molt vermella (gerds). 


Sol anar acompanyada de febre de 38 o més, sovint amb esgarrifances, i pot ser també que doni mal de cap i dolors al cos.

Un altre dels símptomes principals és la dificultat per empassar, perquè hi ha una faringo-amigdalitis, exantema i descamació i a la vegada produeix que les glàndules del coll s'inflamin i siguin palpables i sensibles al tacte.Un altre dels símptomes habituals són les nàusees, els vòmits o dolors abdominals. 


Com es detecta? O bé per la simptomatologia clínica (granets, ganglis, febre...) o també es pot confirmar per un exhudat de la faringe. Actualment és una malaltia poc greu, però que requereix de tractament amb antibiòtics per reduir el risc de contagi a altres persones i evitar les rares complicacions. 

Quant dura? Generalment el període d'incubació de l'escarlatina és entre 3 i 5 dies i és assimptomàtica. Els granets o rubor poden aparèixer abans i fins a 7 dies després de contraure la malaltia. Sovint es presenten primer al coll, aixelles i plecs i més tard apareixen per tot el cos i desapareixen al cap de 7 dies. 

Com es contagia? A través del contacte amb la saliva, a través de la inhalació de gotetes respiratòries que contenen bacteris, pel contacte amb superfícies en les quals han caigut aquestes gotetes de saliva i després ens duem les mans al nas o la boca. Si bevem o compartim estris per menjar amb una persona infectada amb estreptococs del grup A. També si es toquen llagues infectades o el líquid de l'interior. 

Com s'ha de tractar? L'escarlatina es tracta amb antibiòtics. Es recomana ingerir molts líquids per prevenir la deshidratació, repòs durant el període febril i analgèsics i/o antitèrmics. Si no es tracta pot donar complicacions, per sort actualment poc freqüents, com són la febre reumàtica (després d'una infecció per estreptococ A s'alliberen components del gèrmen semblants al teixit humà i el cos pot reaccionar creant anticossos), o la glomerulonefritis (una inflamació del ronyó), també poc freqüent. 

Com es pot prevenir? A través de la higiene de mans, evitant compartir estris de menjar o beure que hagin tocat la saliva d'una altra persona, cobrir-se la boca i el nas en tossir i esternudar amb un mocador d'un sol ús i llençar-lo immediatament, no duent les criatures a l'escola o escoleta si presenten alguna simptomatologia semblant a la descrita per evitar el contagi d'altres infants.  

Cal recórrer al metge/ssa de manera urgent si l'infant:

Hi ha falta d'aire en repòs
Ha de fer molt d'esforç per respirar (se li enfonsa el pit, mou molt l'abdomen, emet un gemec en respirar)
Respira molt ràpid o molt fort
Té dolor al pit
No pot obrir completament la boca
No pot empassar líquids
Confusió, falta d'energia o impossibilitat de posar-se de peu
Babeig (si té 3 anys o més)
Vòmits o diarrea persistents i intensos
Hi ha símptomes de deshidratació

I en menors de 2 anys si plora de manera inconsolable, la respiració comença i para de cop i si la temperatura és inferior a 35,5 o bé superior a 38 graus.



 
Arxivat a:
SalutGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat