Gaelle Marcel

Claus per prevenir el ciberassetjament a les xarxes socials

Què és el grooming i com podem prevenir-lo?

6 de desembre de 2022 a les 08:00h
Gaelle Marcel
En els darrers anys, han augmentat els casos d'abusos que comencen a les xarxes socials. "Les dades són les que són, i pràcticament un de cada cinc menors ha rebut sol·licituds sexuals a través d'internet, tant de persones adultes com d'altres menors.

A més, dos de cada tres menors que practiquen sèxting (intercanvi d'imatges íntimes) ho fa sota pressió o coacció", explica Irene Montiel, experta en ciberassetjament de menors i professora de la UOC. 


Segons un estudi d'Unicef en què s'han enquestat més de 10.000 joves de 25 països, només el 36 % dels entrevistats afirma que pot distingir amb certesa les persones que menteixen sobre la seva identitat a les xarxes. És a dir, la majoria de joves no distingeixen amb exactitud quan es produeix aquesta situació i quan no.


"Saber identificar aquestes situacions és clau per al desenvolupament psicosocial saludable, igual que ho és parlar amb els joves de les relacions abusives que es produeixen fora de línia. L'asimetria d'edat, de poder o de posició, o qualsevol forma de coacció en la interacció, defineixen una situació com a abusiva", assevera aquesta mateixa experta qui també te un  estudi sobre el tema.

Davant aquest panorama, com poden educar els pares als fills perquè no siguin víctimes del grooming? La mediació parental no és fàcil, i menys quan els fills són adolescents. Però és vital establir-la perquè els fills no caiguin en l'ús inadequat de les tecnologies. 


El primer que cal fer és educar els fills en el respecte, la convivència i la igualtat.

El segon és ensenyar-los què és la violència o una relació abusiva perquè la puguin identificar, i per fer-ho és imprescindible oferir-los una educació sexoafectiva adequada.


 I el tercer, donar-los un bon exemple, no només pel que fa a l'ús de les TIC, sinó també pel que fa a la regulació emocional i les relacions saludables.

També és important tenir en compte que, com a mares i pares, hem d'acompanyar els nostres fills en els espais virtuals, de la mateixa manera que els acompanyem en els que no ho són. 

El  Portal de Menors de l'Oficina de Seguretat de l'Internauta posa a disposició de les famílies llistes d'aplicacions que ajuden a controlar les pàgines web, recomanacions per crear una escola i una llar cibersegures, i una guia completa per a un ús responsable i segur d'internet.

No es tracta de prohibir totalment l'accés a les TIC, però que, en el cas dels més petits, "hem de saber a quins riscos s'exposen i com es produeixen". Segons l'experta, xarxes socials com ara Instagram o TikTok "són molt perjudicials, i no només per a la salut mental i per al desenvolupament cognitiu dels infants, sinó perquè també són utilitzades per persones que busquen algun benefici de tipus sexual, com ara imatges, trobades en línia, cites o fins i tot relacions afectives" .

Per això, Montiel considera que, des del moment en què es produeix el primer contacte del menor amb la xarxa, "s'ha d'evitar que navegui sense cap supervisió per aquests ciberespais, i s'han d'establir mesures de protecció".


Eines per facilitar el procés 

Hi ha moltes aplicacions de control parental, com ara Family Link, Qustodio o SecureKids. Segons Montiel, aquestes eines "poden ajudar les famílies a establir limitacions de diferents tipus (com ara de temps, continguts, aplicacions permeses, etc.) i, a més, supervisen l'activitat dels menors".  

Un altre punt important és que, quan es produeixi un delicte, s'ha de comunicar a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades a fi de poder sol·licitar, si escau, la retirada d'imatges íntimes o humiliants que circulin per la xarxa i poder blindar el contingut delictiu davant d'altres malfactors. 

 
Arxivat a:
PantallesGeneral
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat