Cedida

Dos anys sense l'ajut per a persones amb discapacitat: «És una vergonya»

Una família de Roda de Ter denuncia que la Generalitat té bloquejada la partida que afecta 4.500 famílies de tot el país

Cedida
per Gerard Vilà
Dos anys sense cobrar l'ajut PUA per a persones amb discapacitat. L'Arnau és el fill d'en Joan i la Mercè, una família de Roda de Ter (Osona), i té una discapacitat física reconeguda de més d'un 80%. El problema, tal com denuncia el seu pare en declaracions a Nació, és que les ajudes que estan previstes per a aquestes persones, i que l'any 2021 estaven pressupostades en 2,7 milions d'euros, estan bloquejades. "És una vergonya", denuncia la família osonenca.

De fet, la família assegura que la Generalitat els ha reconegut que només s'han donat 70.000 euros dels quals inicialment s'esperaven per a aquestes persones. Això ha fet que moltes famílies s'hagin de buscar la vida per poder fer front a les necessitats de les persones amb discapacitat que tenen a càrrec seu. En el cas de l'Arnau, la Mercè i en Joan han hagut de comprar una cadira salvaescales que els ha costat 9.000 euros i que han pagat ells de la seva butxaca.Altres famílies, però, no tenen aquesta possibilitat i han vinculat la compra d'aquests aparells a la prestació que, suposadament, havia de donar la Generalitat. El problema amb el qual es troben és que, malgrat que se'ls hi hagi aprovat per part del Departament de Drets Socials, els diners no arriben.


Això obliga a fer que moltes d'aquestes famílies hagin de demanar crèdits per comprar els instruments necessaris, que solen costar milers d'euros, amb els maldecaps que això suposa. A més, en Joan lamenta que aquest 2022 encara no s'han convocat noves ajudes perquè les de 2021 estan bloquejades. "Embolica que fa fort", lamenta. Per tot plegat, la família de l'Arnau ha engegat una campanya per tal que s'agilitzi d'alguna manera i es desencalli una situació que, asseguren, afecta moltes famílies en el seu dia a dia.
 

Una campanya que ha fet viral a través d'Instagram on el vídeo que ha fet en Joan ja arriba a prop de 8.000 visualitzacions i que ha permès a moltes famílies poder-se afegir a la demanda. En aquest sentit, l'impulsor lamenta que "molta gent creu que és un problema personal", i en veure que es tracta d'una qüestió general, es veuen més forts. 

En Joan explica que, a més de fer notar el seu malestar i denunciar els fets a les xarxes socials han fet accions paral·leles, com anar al Síndic de Greuges i, fins i tot, han arribat a reunir-se amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. També detalla que, per sorpresa seva, Campuzano els va felicitar per haver engegat aquesta campanya i els ha reconegut "el problema" i que intenten treballar per posar-hi remei "com més aviat millor".
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis més de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
Rafael Henrique
per Paola Roig
No totes hem de parir en una banyera al saló de casa nostra, ni tampoc hem de fer-ho a la sala de parts d'un hospital
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres / Roger Aranda
Claus per posar límits amb l'ús de pantalles
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres