Jelleke Vanooteghem

5 trets de l'anomenada generació Alfa que marcaran els nostres fills

Si tens un fill o filla nascut a partir del 2010, t'interessa

Jelleke Vanooteghem
Si tens un fill o filla nascut a partir del 2010, has de saber que forma part de l'anomenada generació Alfa (també generació tecnològica).

Sí, perquè malgrat siguem del parer que la tecnologia ocupa més espai en la nostra vida del que voldríem i fem el possible per preservar els infants de la sobreexposició, sembla inevitable que l'ús estès i generalitzat de les pantalles acabarà impactant en el desenvolupament dels nostres fills.


Les persones expertes parlen de la primera generació 100% digital. I, segons les previsions, es convertirà en la més gran de la història ja que el 2025 la integraran prop de 2.000 milions de persones.


Com totes les generacions, tindrà trets característics distintius i l'Alfa -més enllà del context educatiu, polític, econòmic, social i d'altres d'imprevisibles que també la condicionaran- estarà molt marcada per la tecnologia, responsable dels grans canvis de les últimes dècades. 

Aquests seran algunes claus que s'estimen que identificaran la primera generació 100% digital:  

Globals: s'hauran criat com una generació global. Amb accés a internet des d'una edat primerenca, creixeran amb costums, valors i experiències compartides. Aquest és clarament un valor diferencial respecte les anteriors generacions, que han hagut i encara avui continuen superant moltes barreres culturals. 

100% digitals: parlem de la generació més ben formada tecnològicament de la història, però també la més exposada a les addiccions. La generació Alfa veurà gran part del món a través de les pantalles i passarà més temps del ha estat mai la humanitat connectada a les tecnologies.

Per això, és important prendre'n consciència i dotar els infants d'una bona base d'educació i seguretat digital, tot un repte per la generació de pares i mares actuals que estan en procés encara d'integrar les tecnologies.  


Neomaníaca: serà una generació addicta a les novetats, i la seva filosofia es basarà en el fet que ningú és massa petit per provocar un canvi. Així mateix, els nens i nenes de la generació Alfa també seran molt més independents i es caracteritzaran per la preferència a prendre les pròpies decisions.

 Identitats diverses: conviuran amb diverses identitats, podran ser una persona a l'entorn digital i una altra ben diferent a l'entorn físic. Sobre aquest punt planen molts temors, sobretot per la confusió que pot generar en ells/es i també pel risc associat a les identitats digitals que poden amagar abusos (suplantació, assetjament o comportaments il·legals) i la pèrdua de privacitat


 Consumidors/es proactius/ves: la generació Alfa implicarà un canvi de paradigma en el consum. Seran consumidors proactius, no es conformaran a ser clients passius d'una marca, sinó que també hi voldran col·laborar o incidir. Això ja està donant peu ara a una generació d'infants influencers amb el risc que suposa entrar en aquest món sense tenir la personalitat formada ni el control de la privacitat.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres