Nathan Dumlao

7 coses que has de tenir present per educar la teva criatura en neutre

És possible educar en gène neutre o fluid?

24 de febrer de 2023 a les 07:30h
Nathan Dumlao
per Alba Carreres
Sí, és possible criar una criatura sense haver-lo de socialitzar ni en masculí ni en femení. Algunes famílies ho fan utilitzant noms neutres i emprant el pronom "elli". D'altres simplement trencant estereotips, sent conscients d'aquestes desigualtats i deconstruïnt-se.

Països com Suècia o Canadà són pioners en criar persones amb gènere neutre o fluid. A Suècia han incorporat el pronom "hen" a la seva llengua per tal de dirigir-se a algú de manera inclusiva. Fins i tot "celebrities" com Kate Hudson o Angelina Jolie han criat les seves criatures deixant de banda els estereotips de gènere. 


I no, no és gens senzill, especialment quan la pressió social, quan ja van a l'escola, provocarà que es tallin els cabells, que deixin d'anar amb vestits o bé hi vulguin anar per sentir-se iguals que els seus iguals.

Tenir present els estereotips i els rols de gènere: Hi ha d'haver una feina prèvia de deconstrucció de tot plegat, perquè a nosaltres, com a progenitors ens han socialitzat en masculí o femení i hem de poder deconstruir tot plegat per integrar-ho de manera automàtica. No sempre és senzill. 


Educar en l'exemple: Com performem la nostra feminitat/masculinitat/neutralitat? Som referents immediats de les nostres criatures, formem part de la seva socialització primària i per tant, com ens mostrem també és important. 

Oferir totes les possibilitats: de joc, de materials, de vestuari, de llibertat, de protecció... i celebrar els interessos de les criatures sense imposicions, tenint present els reforços positius que rebrà per part d'una societat que és encara binària i masclista de manera estructural.  


Tenir cura del llenguatge: el llenguatge és part important de com ens socialitzem. S'han realitzat diversos estudis i experiments en aquest sentit. En un d'ells van intercanviar la roba d'un grup de nens socialitzats en masculí a un grup de nenes socialitzades en femení i terceres persones utilitzaven un tipus de llenguatge més delicat cap als infants que duien la roba rosa, llacets i faldilles, i també els oferien possibilitat de joc diferent d'aquelles qui duien roba blava i un altre tipus de pentinat, a la vegada que feien servir altres adjectius i un tracte diferent. 


Deconstruir les expectatives: Les famílies sovint tenim unes expectatives de com seran les nostres criatures en un futur, donem per fet quina serà la seva sexualitat, les seves amistats... 

Fomentar l'esperit crític: Cal acompanyar a les criatures en allò que veuen, que llegeixen en els seus referents, per tal que es qüestionin allò que veuen, que escolten o viuen. No és una tasca senzilla ni d'un sol dia. Tampoc pots sobreprotegir als infants en aquest fet, però sí oferir eines per tal de fomentar aquest esperit crític. 

Tenir present que no hi haurà un canvi immediat: els canvis en la nostra societat seran graduals. No es podrà canviar tot d'un dia per l'altre, prendre'n consciència ja és un pas endavant.


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat