Quins són els pros i contres d'utilitzar xumet?

Parlem amb les odontopediatres de "món pediàtric" per informar-nos dels beneficis i inconvenients de la utilització del xumet

24 de novembre de 2020 a les 07:32h
per Criar.cat
Oferir xumet o no de vegades és motiu de controversia. A Criar.cat us volem oferir informació clara, concisa i contrastada per tal que pogueu prendre una decisió informada sobre el tema.

Les odontopediatres de Món Pediàtric ens ofereixen les respostes als principals dubtes que podem tenir les famílies respecte la utilització del xumet. 


Quins són els pros i contres d'usar xumet?

El principal argument a favor és que el xumet calma al lactant, ja que facilita la succió no nutritiva. Calmar al nadó en determinats moments pot ser interessant especialment si no té disponible el pit de la seva mare. Però és un objecte que ha de tenir data de caducitat i en certa manera, hauriem de limitar el seu ús a partir de certa edat (recomanem a partir de l’any “només per dormir” i moments de “tensió”, que no el portin sempre penjat a sobre).  Els arguments en contra tenen a veure amb el seu ús perllongat, que es dona si a partir de l’any és un us continu i especialment quan es manté a partir dels 2 anys. A partir d’aquesta edat origina maloclusió amb mossegada oberta, paladar estret i posición baixa de la llengua


En qualsevol dels casos, si es decideix utilitzar: 

A partir de quina edat? 


Diríem que quan la lactancia materna està instaurada, la qual cosa passa entorn a les 3-4 setmanes de vida, perquè es creu que pot interferir amb l’establiment de la mateixa, ja que el mecanisme de succió del pit o del xumet o tetines, és diferent. 

Millor de làtex o silicona? 

El material és indiferent. És molt més important tenir en compte la forma: millor anatómica o plana. 

Rodó o quadrat?

La forma ideal ha de deixar espai a nas (escotadura). Els “rodons” de tota la vida estarien a la última posició… 

Quina mida cal utilitzar? Ens hem de fixar amb les indicacions de la capsa?

Com més petit, millor (independentment de l’edat del lactant)

A quina edat màxima caldria retirar?

Idealment entorn als 2 anys d’edat, abans de l’erupció dels segons molars de llet. Com hem dit, a partir de l’any restringir una mica l’ús. 

I amb els biberons passa el mateix?

Sí, encara que el temps de succió amb el xumet sol ser bastant superior. Els biberons s’haurien de començar a retirar a partir de l’any de vida.

Per què amb la teta això no passaria? 

Hi ha molta més musculatura implicada en la succió del pit i sabem que mamar estimula el desenvolupament de tota la boca. El moviment que provoquen les tetines artificials és més de pressió contra el maxilar superior i no pas mandibular.

A més el pit s'estira i adapta fins arribar a la gola a diferència de les tetines artificials que tenen una forma fixa, que no s’adapta particularment a cada boca. 

És cert això que diuen que pot tirar endavant les dents (encara que siguin les de llet?) té conseqüències això? I al paladar?

El moviment de succió de la tetina i el tenir una interferència constant a la boca (encara que sigui només per dormir) fan que el paladar es comprimeixi i les dents en conseqüència es col.loquin en mala posició.

El que ens crida l'atenció veient la boca i les dents des de fora és la mala posició dental però darrera s'amaga un paladar estret i una llengua baixa que impideix un creixement correcte de totes les estructures de la boca. 

És cert allò que de vegades sentim que si els nens utilitzen xumet tenen més càries?
No. La caries és un desequilibri sucre dependent i el xumet si no es mulla amb mel, llet condensada o substàncies riques en sucre (cosa que no s’ha de fer), no té perquè influenciar la incidència de caries. 

Com cal netejar el xumet? S'ha de canviar? 

Es neteja amb aigua i sabó. No cal esterilitzar. Es canvia quan es fa malbé o “envelleix” però d’entrada no caldria cambiar la talla. 

És pitjor la succió del polze que el xumet?

Com a succió no nutritiva són dos hàbits que a partir de certes edats donen problemes. A priori la principal diferència és que el xumet pot “desaparèixer” en un moment donat mentre el dit el porten sempre a sobre… Treure l’hàbit de la succió digital sol ser més complexe que treure el xumet. 

A món pediàtric són especialistes en pediatria, odontopediatria i neurodesenvolupament. Segueix-les a les xarxes @monpediatric
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat