Priscilla Du Preez

Prohibir el mòbil per prevenir efectes semblants a la cocaïna durant l'adolescència

Segons el Dr. Villar Cabeza el cervell dels adolescents de menys de 16 anys no està preparat per l'impacte de la tecnologia

Priscilla Du Preez
per Alba Carreres
El suïcidi és la principal causa externa de mortalitat entre els joves d'entre 15 i 29 i les noies en continuen sent les principals víctimes. L'any 2020 es van produir 527 morts per suïcidi, convertint-se en la primera causa de mort entre les persones de 15 i 44 anys

Segons ha explicat el Dr. Francisco Villar Cabeza, doctor en Psicologia, psicòleg clínic especialista en suïcidi infantil i de l'adolescència i actual coordinador del Programa d'atenció a la Conducta Suïcida del menor de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, en declaracions a "El Món a RAC1", l'ús de les tecnologies tant a casa com a les escoles i la seva normalització és una de les causes principals.


"El seu cervell no està preparat, encara està en ple procés de maduració prefrontal. No li pots demanar al cervell alguna cosa que encara no pot fer, encara que l'acompanyis a casa", l'especialista que ha aclarit que no està en contra el món digital, ha recordat que els fills menors dels treballadors de Sillicon Valey no tenen accés als telèfons mòbils i que Macron els ha prohibit a les escoles, també en estones de lleure.

De fet, en un informe emès pel Senat Italià (on també són prohibits a les escoles) es compara els efectes psicològics i físics de les pantalles amb els efectes de la cocaïna: miopia, obesitat, hipertensió, trastorns musculoesquelètics, diabetis, dependència, alienació, depressió, irritabilitat, agressió, insomni, insatisfacció i disminució de l'empatia.


"Les criatures no haurien de tenir telèfon abans dels 16 anys. És com si li deixo el cotxe i atropella a una família. De qui és la culpa? És meva", assegura el doctor, qui també explica que les noves tecnologies han complicat i molt la lluita contra el suïcidi. "Tenen accés prematur a moltíssima informació que els pot ajudar a acabar prenent la decisió". 

Segons explica els infants no saben quins riscos hi ha. I amb les noves tecnologies el "bullying" no s'acaba a l'escola, et persegueix fins a casa, a tot arreu. "Hi ha joves que em diuen que els escriu gent que no coneixen rient-se d'ells", assegura.

"Els telèfons de les criatures han de ser dels pares, no d'elles". Explica que per tenir un desenvolupament sa no ha d'haver-hi pantalles, i en tot cas si vol un telèfon que només sigui de trucades. "Els mòbils tenen un efecte dramàtic en noies. Fan servir el mòbil per saber què espera el món d'elles, no per relacionar-se amb el món. Comparen la seva felicitat contínuament i ho tenen molt difícil", assegura. 


Tot i que des del departament de Salut i Educació han presentat una guia per a l'abordatge de conductes suïcides en els centres educatius, el Dr. Francisco Villar demana més mesures de protecció per la infantesa i l'adolescència, que les famílies no girem el cap davant d'aquest tema tan greu, que els ajudem a forjar vincles sans i que hi hagi més consciència i responsabilitat en tots els àmbits.


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
iStock
Són fruit de l'acord entre la Generalitat i els sindicats
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Símptomes i senyals d'alerta que has de tenir present
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres