iStock

Grip A i B: en què es diferencien?

Símptomes i senyals d'alerta que has de tenir present

29 de desembre de 2023 a les 07:30h
iStock
​La grip és una malaltia respiratòria vírica que s'encomana fàcilment d'una persona a una altra. Amb el fred hivernal, augmenten els casos i solen donar-se onades i pics de contagis. A Catalunya, és freqüent que es presenti l'epidèmia a partir de la segona quinzena de desembre i primeres setmanes de gener.

Hi ha tres tipus de grip: A, B, i C.

Què és la Grip A?

Encara que és més coneguda com a Grip A, Grip Porcina o Grip Nord-americana, el seu nom oficial és Grip A (H1N1). La Grip A és d'una gravetat més gran que l'estacional, ja que és una grip nova, desconeguda abans del 2009. 

Generalment, cursa amb caràcter lleu, sense complicacions en la majoria dels casos. Igual que la grip comuna, la grip A H1N1 s'encomana fàcilment per l'aire mitjançant microgotes emeses en parlar, tossir o esternudar.


Els principals símptomes de la Grip A, encara que amb caràcter més greu, són molt similars als de la grip comuna. Els símptomes són:

Febre molt alta
Mal de cap
Dolor de gola
Dolor a les articulacions (cos tallat)
Escorreguda nasal
Tos seca
Dificultat per respirar


Què és la Grip B?

Tot i que en aquests moments l'A és més comú, la Grip B té una prevalença no menyspreable. Fins fa poc s'havia considerat més lleu que la grip de tipus A, però els especialistes remarquen que amb l'arribada de la Covid, s'han detectat algunes variants més virulentes, causant afectacions greus, tot i que puntuals, en infants. És igual de contagiosa, però sol durar aproximadament 2 setmanes.


Els símptomes més habituals de la grip B són: febre, tos, mal de coll, congestió nasal, dolors musculars, mal de cap i sensació de fatiga. En alguns casos també es poden presentar vòmits i diarrea, una mica més comú en infants que en els adults. fNo sempre hi ha tots aquests símptomes presents, ja que en alguns casos el quadre simptomàtic pot presentar-se amb absència de febre.

Els experts afirmen que no és possible diferenciar la grip A de la B sense analitzar prèviament una mostra dels pacients afectats ja que totes dues generen un quadre similar. Tot i així, has de saber que haver passat la grip A protegeix poc davant de la grip B, per la qual cosa una persona per les dues grips en un mateixa temporada.

 
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat