Benjamin Manley

Et sorprendrà el poder que tenen les teves paraules en el cervell del teu fill

Sabies que molts patrons de criança emergeixen del subconscient? La consultora de criança Judit Pla proposa revisar-los

21 de març de 2023 a les 07:30h
Benjamin Manley
El cervell d'una criatura s'organitza a partir de les paraules de les figures principals d'aferrament, especialment la mare, ja que els infants estan al món d'una manera emocional, sensitiva, vibrant, com una boira, a diferència de les persones adultes que funcionem d'una manera més mental.

Això s'explica en gran part perquè el cervell d'una criatura està en constant desenvolupament, i en la primera infància té molt de pes l'anomenat cervell inferior o reptilià, que és el més primitiu i el que s'ocupa de la supervivència. Per contra, el cervell superior, que és el que s'ocupa del pensament analític i d'ordre superior, no es desenvolupa completament fins als 20 anys. 


Així, és la mare que, amb les seves paraules i el seu amor, ajuda els seus fills a anar identificant i comprenent allò que succeeix i els envolta, de manera que a mesura que s'organitza la psique, es va dissipant la boira.

Ens ho explica Judit Pla, consultora de maternitat i criança, i autora del llibre "Totis i l'Art de Maternar", un mètode que convida a criar revisant les ferides de la infància per poder connectar i acompanyar els nostres fills en el seu creixement.  



Perquè hi ha moltes situacions de la nostra infància que no van transcórrer tal i com ens van explicar i potser n'hi ha d'altres que, si bé van ocórrer, ningú ens les va anomenar ni explicar.


No les recordem però resten emmagatzemades en el nostre subconscient. I, per tant, quan ens trobem en una situació similar, el nostre patró mental, que està emmagatzemat al subconscient, s'activa per protegir-nos.
 
Per exemple, en el cas d'un infant que a casa seva hi hagués un nivell de conflictivitat i discussions importants entre els pares i que no tingués un referent estable que li expliqués el que succeeix a casa seva.

Inevitablement, el seu instint de supervivència l'ajudarà a adoptar un patró mental per sobreviure i sobreadaptar-se a allò que està succeint a la seva família i no pot comprendre.
 
Com que sentirà confusió, un dels patrons mentals que deriven de la confusió és el que pot resumir-se en "no ho entenc". De manera que el no comprendre el que passa al seu voltant actuarà com una barrera protectora que, si bé li evitarà un cert grau de patiment, també farà que no pugui comprendre el que l'envolta.


I molt probablement, també, pugui trobar-se amb dificultats amb els estudis, ja que per estudiar ens hem d'enfocar i comprendre, que es tot el contrari del mar de confusió i de desconnexió en el que es trobarà.
 
Aquesta persona, quan sigui mare o pare, si no revisa la seva pròpia infantesa i fa aflorar aquest patró mental de desconnexió portant-lo del subconscient al conscient, quan els seus fills mostrin dificultats no podrà ni identificar-les ni comprendre-les, ni buscar un recurs per ajudar-los.
 
Per tal de poder maternar o paternar als nostres fills, hem de "fer net" de la nostra història, revisant-la amb coratge, ja que si no ho fem, inevitablement, projectarem en ells els nostres patrons mentals inconscients, les nostres frustracions i els nostres somnis no acomplerts i tractarem als nostres fills de la manera que el nostre subconscient ens hagi programat per sobreviure a la nostra pròpia infantesa, en lloc de fer-ho de la manera que ens agradaria.
 
Però com podem saber si hem de revisar la nostra infància? Aquí teniu alguns dels indicadors principals, segons l'especialista Judit Pla: 
 
Si tens dificultats en el teu rol com a mare o pare.
 
 Si detectes dificultats en els teus fills. Quan estan tristos, si tenen dificultats d'aprenentatge, de relació amb els amics, de comportament, així com quan pateixen, tenen malestar, angoixa o els seu estat de salut mental i/o emocional no és el que ens agradaria... 
 
Si t'assalten pors, molt especialment, en el rol de mare o pare. 

Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat