Què ha passat a les bressol municipals de Barcelona amb les galetes sense sucre?

17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú

17 AFA d'escoles bressol municipals de Barcelona s'han mobilitzat aquesta setmana arran de l'anunci de la incorporació de galetes als berenars escolars.

Una queixa formalitzada per altres famílies, que asseguren que el menú era monòton, (s'oferia fruita per berenar amb un acompanyament de pa amb oli d'oliva verge extra), va propiciar l'anunci de la incorporació de galetes sense sucre al menú a diverses escoletes de Barcelona.


Davant de tot plegat, les famílies s'han mobilitzat: "La meva filla no sap què són les galetes", ens explica en Guillem, una de les famílies afectades que forma part d'una de les AFA mobilitzades. "No té aquesta necessitat i és generar-li una frustració perquè a casa no li donarem. Si no es revisa i es retira la incorporació d'aquest ultraprocessat que prové de la brioixeria industrial l'anirem a recollir abans que li donin el berenar".

Segons ens explica en Guillem tot i que hi ha hagut força mobilització per part de les AFA que han firmat el manifest, també és cert que hi ha famílies que tot plegat els és igual.


"No volem demonitzar les famílies que ofereixen sucre els seus infants, simplement que es respecti a les que no ho volem fer. Les escoles han de ser un espai segur on no s'ofereixin ingredients nocius per la seva salut"; assegura.

Les direccions de les bressol van fer arribar a les famílies  un comunicat on s'informava del canvi just abans de les vacances de Setmana Santa, i just després de la tornada ho van tornar a enviar.

Des de fa anys, a les guies d'alimentació saludable en la primera infància s'aconsella que el consum d'ultraprocessats ha de ser esporàdic, com menys millor i introduir-lo el més tard possible, és a dir fins que la criatura no en demani, i limitar-ne el consum al màxim.

En el cas de les galetes que es proposen oferir als infants d'entre 1 i 3 anys de la Xarxa EBM, segons ens expliquen les famílies, tot i ser galetes sense sucre, contindrien maltitol, un edulcorant artificial que segons l'agència de seguretat alimentària Europea EFSA no és tòxic però tampoc inocu. 

Per tot plegat, les famílies van presentar una instància a l'Ajuntament Barcelona. "S'estava treballant una proposta per trencar una mica la monotonia d'alguns berenars, estava pendent de validació per part de l'ASPB (Agència de Salut Pública de Barcelona) i no ho ha validat, per tant no hi haurà galetes i de moment no es canviarà res.

Barcelona no és l'únic municipi on hi ha hagut polèmica amb els sucres i els processats. És per això que us preguntem: heu tingut algun problema a la llar dels vostres fills o filles? Els ofereixen sucres i processats?
 
Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres