Fernanda Martinez

El fruit sec que ajuda al desenvolupament cognitiu i psicològic

Un estudi demostra que les nous aporten un tipus d'omega-3 fonamental per al desenvolupament del cervell en l'etapa adolescent

4 de maig de 2023 a les 15:01h
Fernanda Martinez
per Criar.cat
L'adolescència és una etapa de gran desenvolupament cognitiu i maduració psicològica, per això requereix una quantitat considerable d'energia i nutrients. L'alfa-linolènic és un tipus d'omega-3 que juga un paper fonamental en el desenvolupament del cervell, especialment en aquest període de la vida. La pregunta és: on podem trobar-la?

Els fruits secs són una bona font de nutrients, però especialment les nous aporten un tipus d'omega-3 fonamental per al desenvolupament del cervell. Així ho ha demostrat un estudi liderat des de l'Institut d'investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).


Uns 700 estudiants d'ESO, de dotze instituts diferents, han participat de manera voluntària en aquesta investigació, dividits en dos grups diferents: els joves que no se'ls ha dut a terme cap intervenció, l'anomenat grup de control, i el grup que ha menjat 30 grams de nous diàries durant sis mesos, conegut com l'experimental.

L'equip d'estudi d'investigació ha observat una millora entre els adolescents, que durant un període de temps de com a mínim 100 dies, han vist augmentada la seva capacitat d'atenció i que aquells que presentaven símptomes del trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) han millorat notablement el seu comportament.


Jordi Julvez, investigador principal i coordinador del Grup d'Investigació NeuroÈpia del IISPV, ha assegurat que "l'adolescència és un moment de grans canvis biològics: es produeix una transformació hormonal, que alhora és la responsable d'estimular el creixement sinàptic del lòbul frontal."


Aquest part del cervell "és l'encarregada de la maduració neuropsicològica, és a dir, de les capacitats emocionals i cognitives més complexes" ha explicat Julvez. De fet, les nous permeten a les neurones estar ben alimentades d'aquest tipus d'àcid greixos i, d'aquesta manera, "podran créixer i crear noves sinapsis més fortes" ha conclòs. 

L'estudi ha constatat que tant una dieta saludable com mantenir bons hàbits i perdurar-los en el temps ajuda als adolescents a desenvolupar-se correctament cognitiva i psicològicament. "Un grapat de nous tres cops a la setmana ajudar a enfrontar-se als reptes que implica l'etapa de l'adolescència i l'entrada a l'edat adulta", ha finalitzat la primera autora de l'article, Ariadna Pinar. 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat