Fundació Bofill

«Estàs votant en una escola segregada...» Has topat amb aquesta campanya reivindicativa?

D'on surt i qui impulsa aquesta iniciativa coincidint amb les eleccions municipals?

18 de maig de 2023 a les 10:08h
Fundació Bofill
per Criar.cat
Un total de 590.000 persones votaran en una escola segregada el proper 28-M amb motiu de les eleccions municipals. Col·lectius per la infància com la Fundació Bofill, Save the Children o les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC) han aprofitat l'ocasió per recordar amb una campanya reivindicativa que la segregació escolar és un dels grans problemes educatius i socials a Catalunya.

Són escoles i instituts, sovint, invisibles per a molts veïns i veïnes que per un dia s'ompliran de la diversitat social real del seu entorn. Una diversitat que l'alumnat no té en el dia a dia a la seva classe.

"Votes aquí? Matricula els teus fills i filles aquí", interpel·la l'acció reivindicativa que vol sensibilitzar les famílies votants dels seus barris sobre la importància de l’escolarització de proximitat i més enllà dels estereotips per evitar la segregació escolar.

4 dades preocupants sobre la segregació escolar: 

Arreu de Catalunya hi ha 426 escoles, instituts i instituts-escola en què s'escolaritzen altes proporcions d'alumnes molt més vulnerables socialment i que molt sovint es troben en barris heterogenis, on famílies de classe mitjana, famílies humils, famílies autòctones i famílies nouvingudes conviuen.

 72 dels 123 municipis de més de 10.000 habitants tenen algun centre educatiu de primària o secundària amb una concentració molt gran de vulnerabilitat respecte al seu entorn. En gairebé tots els casos, aquests centres segregats es troben a prop d'altres sense força complexitat, generant-se així fortes desigualtats dins d'una mateixa xarxa escolar.


 Els alumnes vulnerables que assisteixen a escoles segregades obtenen pitjors resultats, pateixen més risc d'abandonar els estudis i veuen llastrat el seu benestar futur. En canvi, quan els nens i nenes veïnes diverses van a l'escola juntes, es genera un espai d'oportunitats educatives i es possibilita l'ascensor social pels infants en situació de vulnerabilitat.

La segregació escolar configura, doncs, els pilars d'una societat fragmentada i injusta. Les escoles diverses, en canvi, impacten positivament en el conjunt de la població. Anar a l'escola amb els veïns connecta els infants amb la realitat social del país, i per tant redueix la discriminació i ajuda a construir societats més igualitàries. Els municipis que aposten per la diversitat a les escoles faciliten la construcció de comunitats locals cohesionades i sense bretxes d'oportunitats.

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat