Un total de
590.000 persones votaran en una
escola segregada el proper 28-M amb motiu de les
eleccions municipals. Col·lectius per la infància com la
Fundació Bofill,
Save the Children o les
Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC) han aprofitat l'ocasió per recordar amb una campanya reivindicativa que la
segregació escolar és un dels grans problemes educatius i socials a Catalunya.
Són escoles i instituts, sovint, invisibles per a molts veïns i veïnes que per un dia s'ompliran de la diversitat social real del seu entorn. Una diversitat que l'alumnat no té en el dia a dia a la seva classe.
"Votes aquí? Matricula els teus fills i filles aquí", interpel·la l'acció reivindicativa que vol sensibilitzar les famílies votants dels seus barris sobre la importància de l’escolarització de proximitat i més enllà dels estereotips per evitar la segregació escolar.
4 dades preocupants sobre la segregació escolar:

Arreu de Catalunya hi ha
426 escoles, instituts i instituts-escola en què s'escolaritzen altes proporcions d'alumnes molt més vulnerables socialment i que molt sovint es troben en barris heterogenis, on famílies de classe mitjana, famílies humils, famílies autòctones i famílies nouvingudes conviuen.
72 dels 123 municipis de més de 10.000 habitants tenen algun centre educatiu de primària o secundària amb una concentració molt gran de vulnerabilitat respecte al seu entorn. En gairebé tots els casos, aquests centres segregats es troben a prop d'altres sense força complexitat, generant-se així fortes desigualtats dins d'una mateixa xarxa escolar.

Els alumnes vulnerables que assisteixen a escoles segregades obtenen
pitjors resultats, pateixen més risc d'abandonar els estudis i veuen llastrat el seu benestar futur. En canvi, quan els nens i nenes veïnes diverses van a l'escola juntes, es genera un espai d'oportunitats educatives i es possibilita l'ascensor social pels infants en situació de vulnerabilitat.

La segregació escolar configura, doncs, els pilars d'una societat
fragmentada i injusta. Les escoles diverses, en canvi, impacten positivament en el conjunt de la població. Anar a l'escola amb els veïns connecta els infants amb la realitat social del país, i per tant redueix la discriminació i ajuda a construir societats més igualitàries. Els municipis que aposten per la diversitat a les escoles faciliten la construcció de comunitats locals cohesionades i sense bretxes d'oportunitats.