Amb la
calor, a mesura que transcorren les hores, les altes temperatures ens aixafen i ens passen factura. Això mateix succeeix amb les fruites.
Un dels esmorzars i berenars més aconsellats per a l'escola, per anar d'excursió o al casal és la
fruita. Però quan arriba l'estiu, és habitual veure com les carmanyoles que omplim sovint tornen plenes. I no és que no els agradi la fruita, sinó que
s'ha fet malbé amb les altes temperatures i ja no els agrada ni l'aspecte, ni la textura ni el gust. L'infant no esmorza o berena bé, i acabem llançant la fruita a les escombraries.
Per aquest motiu, hem volgut recollir tota una sèrie de c
onsells a l'hora de comprar, preservar i preparar la fruita per oferir als esmorzars i berenars als nostres fills i filles, per tal que se la mengin de gust i
per a evitar així també el malbaratament alimentari.
Quan anem a comprar:
A l'hora d'anar a comprar la fruita cal tenir en compte que és
un aliment que a l'estiu madura abans i, per tant, es fa malbé més ràpid, fet que provocarà que l'acabem llançant. Per aquest motiu cal:

Planifica les compres.

Compra menys quantitat i més sovint, en lloc d'un cop per setmana potser dos cops.

Vigila amb la trampa de les ofertes, no surt a compte comprar a més baix preu si després llancem la meitat.

Consumeix fruita local i de temporada. L’estiu
és l’època de l’any amb més diversitat de fruites, i totes boníssimes, cal aprofitar-ho!
Com conservar la fruita a casa?
Un cop tornem de la fruiteria, per guardar i preservar la fruita
cal tenir en compte una sèrie de factors que, sobretot als mesos d'estiu, fan que es faci malbé abans.

Si va a la nevera, millor en bosses perforades als calaixos inferiors, a una temperatura aproximada de 6 °C.

Si la conservem fora de la nevera, ha de ser un lloc fresc, ventilat i fosc, resguardat de la llum directa del sol i de les altes temperatures.

Hi ha fruites, com el plàtan, no s'han de guardar en fred, mentre que la pera o la poma podem ficar-les a la nevera. Si volem conservar el plàtan a la nevera, el podem pelar i guardar-lo trossejat en un recipient hermètic. També les podem congelar, però cal rentar-les bé abans, tallar-les a trossets petits i treure'ls les llavors.

A la fruitera és millor separar-les una de les altres, hi ha peces de fruita com les pomes i els plàtans que desprenen etilè, un component químic que accelera el procés de maduració de les altres fruites que hi ha al costat.

Si tenim una fruitera amb tela mosquitera, també ens anirà bé per protegir-les dels insectes, ja se sap que a l'estiu tota cuca viu.

Quan detectem que hi ha un fruita amb algun cop o alguna part molt madura, és recomanable treure la part afectada, tallar-la i posar-la a la nevera en un recipient hermètic perquè no pugui afectar a la resta.

I sobretot, si hi ha peces a punt de fer-se malbé, no les llancem. La fruita madura és ideal per fer-ne gelats, batuts, melmelades o compotes, i així evitem el malbaratament.
Trucs a l'hora de preparar les carmanyoles:
La fruita a l'estiu és molt gustosa i apetitosa, així que no deixem de menjar-la! Aquests
trucs a l'hora d'oferir-la, especialment en els esmorzars i berenars de carmanyola de les criatures, ens seran d'allò més útils.

Quan la tallem, perquè no s’oxidi, podem afegir un
raig de suc de llimona. Això farà que quan els infants se la mengin tingui un millor aspecte i no l’acabin llençant. Sobretot aquelles fruites que s’oxiden amb més facilitat com ara la poma, la pera, el préssec, etc.

A l'estiu, millor triar les fruites que un cop collides no continuen madurant. Aquestes són les
no climatèriques i dins d'aquest grup trobem: les cireres, els gerds, el raïm, les mores, les pinyes, els nabius, les maduixes, les magranes, les aranges, les llimones, les llimes, les taronges i les mandarines.
Per tant, hem d'evitar, les no climatèriques com ara: el préssec, l'albercoc, el plàtan, el mango, la papaia, l'alvocat, la pruna, la poma, el tomàquet, el kiwi, la síndria, el caqui i la pera.

Abans de posar la fruita a la carmanyola dels infants, cal triar aquelles que resisteixen millor el pas de les hores fora de la nevera o en condicions que no podem controlar. A l'hora d'esmorzar pot anar bé la síndria o el meló. Però si la fruita és per berenar, millor triar
peces petites i sense tallar, tipus maduixes, prunes, peres de Sant Joan o albercocs, o fruites més grans que aguantin millor el pas del temps, tallades i amb un raig de suc de llimona, com per exemple la poma o el préssec groc.

Si a la carmanyola dels nostres fills i filles posem fruites senceres petites i sense pelar, també és una bona opció posar
un tros de paper absorbent al fons perquè reculli la humitat de la fruita i redueixi les opcions de fer-se malbé.
Tots
aquests consells redueixen el malbaratament alimentari i afavoreixen la sostenibilitat.
Si voleu més eines per
evitar el malbaratament a casa o l'escola, heu de saber que el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya disposa d'una
Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars amb l’objectiu de donar suport i eines als centres educatius i empreses gestores de menjadors escolars per promoure l’aprofitament alimentari.
Amb el suport de
