Exercicis per fer la pinça i afavorir el correcte desenvolupament d'un infant

Per què és important "fer la pinça"? Quines són les etapes del desenvolupament de la motricitat fina?

28 de juliol de 2023 a les 08:56h
per Alba Carreres
A partir del tercer mes de vida el nadó es comença a descobrir les seves mans i comença a interactuar amb elles. No és aproximadament fins als sis mesos, quan aquest nadó inicia el desplaçament i a explorar tot allò que l'envolta.
Al vuitè o novè mes  és quan comença a agafar objectes amb el dit índex i el polze per poder agafar-los amb més precisió: en diem "fer la pinça". Es tracta d'un moviment de coordinació molt important i representa un clar avanç pel que fa al desenvolupament psicomotor de l'infant.

Encara que ens sembli una petitesa aquest moviment marcarà un abans i un després pel que fa a la seva motricitat fina, que anirà perfeccionant amb el temps. Una bona manera d'estimular aquest aprenentatge és amb el menjar, i de mica en mica podeu anar provant amb diferents elements qüotidians.

A través del joc també és una bona manera d'estimular la motricitat fina. A partir de l'any l'infant serà capaç de pessigar trossets de plastilina i posar-los en un recipient, canviar objectes d'un recipient a un altre utilitzant una cullera, i fins i tot de treure els pètals d'una flor un a un.

A partir dels dos anys i fins als tres serà capaç d'anar fent exercicis cada vegada amb més complexitat, fins que, a partir dels 3 anys serà capaç d'extreure ell o ella sola els adhestius d'un quadern com els que t'ofereix Panini, amb l'àlbum "El Principito", amb els valors, els personatges i els escenaris del conte, o els àlbums de Stick&Colour temàtics (animals marins, dinosaures, unicorns....). Tria allò que més li agradi.
 
El joc amb adhesius a més, amplia la destresa i la coordinació bilateral de les mans, l'escaneig visual (molt necessari pel que fa a la lectura), afavorirà la seva consciència espaial, a més d'explorar diferents textures. 

Què passa si es frustra? Els infants han d'aprendre a gestionar les frustracions. Si els sobreprotegim no els ho deixarem aprendre i el nivell d'exigència serà cada vegada més alt. Et proposem mantenir la calma, oferir-li la mínima ajuda possible perquè se senti útil i s'autorealitzi quan ho aconsegueixi sol, observar la seva frustració i davant de signes de cansament proposar-li intentar-ho més tard. 


Amb el suport de

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres