Aquest estiu, l'Agència d'Aliments i Fàrmacs dels Estats Units (FDA)
donava llum verda a
un nou tractament oral per combatre la depressió postpart. Es tracta de Zuranolona, i ja hi ha dos laboratoris (Sage i Biogen) que tenen previst comercialitzar-lo a finals d'any.
L'eficàcia del nou medicament ha quedat provada per dos estudis multicèntrics aleatoritzats, doble cec i controlats amb placebo. Amb tot, falta encara molta informació sobre la seva eficàcia a mig i llarg termini, sense oblidar també que la depressió està estretament relacionada amb factors psicosocials que no es poden suplir només amb tractament farmacològic.
Per tot plegat, hem volgut saber tot el que se sap d'aquest nou medicament, quins beneficis i risc té. Per això, recollim a continuació la informació de la
Unitat de Salut Mental Perinatal de l'Hospital Clínic de Barcelona:
Què sabem sobre la Zuranolona? És un nou fàrmac aprovat per la depressió postpart que actua via GABA, un mecanisme diferent als antidepressius actuals.
L'eficàcia del nou medicament ha quedat provada per estudis en depressions greus, els símptomes de les quals van començar entre el tercer trimestre i fins a quatre setmanes després del part. Comparat amb placebo, les dones que van rebre tractament amb Zuranolona milloraven símptomes depressius, d'ansietat i d'insomni. En molts casos, la milloria es mantenia després de 4 setmanes de retirar el fàrmac. I Una de cada tres mares mantenia remissió completa.
Quins aspectes positius presenta?
Investigació amb perspectiva de gènere. És una molt bona notícia que s'estigui investigant sobre la salut femenina, i especialment en salut mental femenina, un àmbit molt oblidat per la mirada endrocèntrica que ha dominat històricament la medecina.
Noves opcions terapèutiques. La depressió postpart afecta 1 de cada 7 dones als Estats Units i fins ara només es tractava amb teràpia, antidepressius genèrics (d'efectes a més llarg termini) o un fàrmac específic en forma d'injecció intravenosa que només s'administra per un professional sanitari en determinats hospitals
.
Tractament més ràpid. El fàrmac s'administra en
una dosi diària de 50 mil·ligrams durant dues setmanes, a la nit amb el sopar. I els beneficis es noten a partir del tercer dia i fins quatre setmanes després de deixar el tractament.
Pocs efectes secundaris. Els efectes secundaris descrits del fàrmac són fonamentalment somnolència, fatiga, marejos, diarrea, nasofaringitis (refredat comú) i infecció del tracte urinari. El medicament inclourà també un avís indicant que el seu consum pot afectar la capacitat de conduir i operar maquinària. Per altra banda, les dones que prenguin Zuranolona hauran d'utilitzar mètodes anticonceptius eficaços mentre consumeixin el fàrmac i durant una setmana després, ja que pot causar danys fetals, adverteix la FDA.
Quins dubtes hi ha encara?

No totes les dones van respondre al tractament.

Es desconeix l'evolució a mig termini.

Per ara, no es pot mantenir la lactància materna amb aquest tractament.

Només ha estat aprovat als Estats Units, Europa encara no s'ha pronunciat.
Què cal tenir molt en compte?
Convé un diagnòstic acurat. El malestar emocional, la tristesa o l'ansietat en el postpart és molt habitual i no és en cap cas el mateix que la depressió postpart. És el que en anglès es coneix com a "baby blues", "maternity blues" o disfòria postpart. Es caracteritza per sentir-se baixa d'ànim, tenir certa tendència al plor, canvis d'humor, irritabilitat, cansament, angoixa, problemes per dormir i preocupació excessiva per la criatura. S'estima que entre un 50 i 80 % de les mares ho viuen. Aquest estat està relacionat amb tots els canvis hormonals que vivim durant el postpart.
La depressió postpart se sol expressar amb sentiments de tristesa extrema, ansietat, cansament, desesperança i una gran apatia que dificulta realitzar les activitats diàries (com la cura de tu mateixa i del teu nadó). Per això, cal una valoració personalitzada en cada cas.
No totes les depressions requereixen psicofàrmac. La depressió està estretament relacionada amb factors psicosocials que també cal tenir en compte. La psicoteràpia i les intervencions psicosocials són la primera línia de tractament en depressions lleus. I en molts altres casos es requereix tractament combinat (fàrmac i psicoteràpia) per la millora.