iStock

7 activitats divertides i sense pantalles pels dies que estan a casa

Propostes amb material senzill i quotidià que els encantaran

25 de març de 2024 a les 07:30h
iStock
per Cristina Carbonell Valls
Amb les vacances escolars, les criatures disposen de més temps lliure: moments per gaudir del joc lliure, activitats familiars, contacte amb la natura, lectura, moments d'avorriment (que també és bo i necessari!)… I, en molts casos, també temps de pantalles

La clau és trobar l'equilibri, procurant no caure en la saturació d'activitats ni tampoc en l'abús de pantalles, que, malauradament, sovint s'utilitzen com a xumet digital. 



Si teniu ganes de fer alguna activitat original, casolana i entretinguda, aquestes propostes us poden resultar d'utilitat:


A pescar!
 

Una activitat senzilla, però ben entretinguda. En un recipient col·loca una mica d’aigua i afegeix unes gomes. Els menuts hauran de pescar les gomes amb l’ajuda d’una canya. Pots aprofitar per treballar quantitats, repassar els colors, o simplement jugar a pescar. S’ho passen pipa!

Pintem discs de cotó
 

Els discos de cotó es poden utilitzar no només per a temes cosmètics, sinó també com a material creatiu. En aquest cas, la proposta consisteix a pintar els discos a la vegada que treballem la motricitat fina amb l’ajuda del comptagotes. Necessitaràs: un recipient amb aigua i unes gotetes de colorant, ben integrat. En un altre recipient, afegeixes uns quants discs de cotó. La criatura haurà de pintar els discs amb l’ajuda del comptagotes.

Base sensorial amb cigrons de colors
 

En una bosseta hermètica, col·loca unes gotes de pintura (o colorant alimentari) i uns quants cigrons crus (o qualsevol llegum cru que tinguis a casa, pasta o arròs). Tanca bé la bossa i mescla-ho fins que quedi ben integrat. Després, col·loca els cigrons en una superfície plana fins que s’assequi completament la pintura. Un cop sec, ja podrem jugar!

Aquest material es conserva bé i és molt versàtil: els infants poden jugar a classificar per color o quantitats, fer transvasos d’un recipient a un altre, utilitzar-ho com a base per safates sensorials o manualitats… o simplement els posem dins d’un recipient i deixem que juguin lliurement o l’utilitzin com un element més del joc simbòlic.  

Globus amb textures
 

Amb aquests globus sensorials, els menuts es familiaritzaran amb diferents textures. Pots crear-los amb diversos elements: farina, llenties, llegums, boletes de gel… Amb l'ajuda d'un embut, col·loca els elements dins del globus i lliga'ls bé.

Els més petits gaudiran manipulant els globus, comprovant les diferents flexibilitats, sentint els sorolls quan els estrenyen Amb infants més grans podeu jugar a endevinar de què estan farcits, o comprovar si floten a l'aigua, per exemple.

Material desestructurat
 

Per fer aquesta activitat necessitaràs elements naturals o material reciclat: pedres, pinyes, petxines, tubs de cartó del paper de cuina, taps de suro, palets de gelat… 

Col·loca tots els elements en una safata a la vista de l’infant, sense cap intenció ni proposta concreta. Serà la criatura qui decideix quan i com vol jugar, sense instruccions, amb llibertat i joc lliure. Amb la presència i mirada de l’adult per assegurar la seva seguretat, per descomptat.

Els materials desestructurats (aquells elements que no tenen una finalitat concreta per si mateixos) afavoreixen el joc lliure, la imaginació i la creativitat. I és que, sovint, les propostes més senzilles són les més divertides, oi?

 Fem plastilina natural?
 

Aquesta plastilina està feta únicament amb ingredients naturals, així que és apta per totes les edats, també els més menuts de la casa que si s’emporten un trosset a la boca, no passarà res. 

Per preparar-la, col·loca en un bol: 500 ml d’aigua, 250 g de sal, 530 g de farina, 30 ml d'oli i una culleradeta de llevat en pols. 

Quan els ingredients estiguin força integrats, amassa directament amb les mans fins a obtenir la textura desitjada. Si queda massa líquida, afegeix més farina; si queda seca, afegeix aigua. 

Un cop refredada la massa, la dividim en porcions per incorporar-hi els diferents colorants alimentaris (et recomano que facis aquest pas amb guants de làtex!). Amassem bé fins que el color sigui homogeni. 

Finalment i el més important… A jugar i passar-ho genial!

 I també... Activitats educatives!
 

Aprofita material que tinguis per casa per preparar alguna activitat educativa que serveixi de repàs d’allò que han après durant el curs: repassar els colors, les lletres, els números, les emocions… Deixa volar la teva imaginació i segur que sorgiran propostes engrescadores a la vegada que educatives. Alguns dels materials estrella que et recomano: washi tape, pompons, gomets, palets de gelat, pinces, tubs de paper de cuina… 

Espero que aquestes propostes t’inspirin i, sobretot, que puguis gaudir d’un temps divertit i de qualitat amb la teva criatura!

Cristina Carbonell és consultora pedagògica especialitzada en disciplina positiva i criança respectuosa i autora de www.cristic.com. Segueix-la a les xarxes.


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat