Sora Shimazaki

Les farmàcies distribuiran productes menstruals gratis reutilitzables: quan i com?

Us expliquem tot el que has de saber d'aquesta mesura per lluitar contra la pobresa menstrual

21 de setembre de 2023 a les 14:13h
Sora Shimazaki
per Criar.cat
Les farmàcies de Catalunya distribuiran gratis a partir del primer semestre de 2024 copes menstruals, calces absorbents i compreses de tela a dones, persones no binàries i homes trans que menstruen a través d'un conveni de col·laboració entre el Departament d'Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), que compta amb una partida de 8,5 milions. 

La mesura, impulsada per la Generalitat, s'emmarca dins del Pla d'equitat menstrual i climateri 2023-2025 que va aprovar l'executiu català el passat mes de març i vol garantir l'equitat menstrual en una "acció sense precedents" al món que arribarà potencialment a 2,5 milions de persones.


"Som el primer país que distribuirà gratuïtament a totes les dones productes menstruals reutilitzables", ha proclamat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verges. "Això és la transformació feminista, continuar sempre cap endavant fins a aconseguir la igualtat".

La mesura persegueix tres objectius: 


Justícia climàtica, per reduir els 750 milions de residus que es generen cada any en productes menstruals no reutilitzables.

 Justícia de gènere, per acabar amb els mites i els estereotips. 


 Justícia social, per combatre la pobresa menstrual. Sobre aquest últim punt, una enquesta que s'ha fet pública per part del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), dos de cada tres catalanes han reutilitzat compreses o tampons d'un sol ús per motius econòmics, tot i que hagin perdut part de la seva eficàcia.

El percentatge és encara més elevat quan se'ls hi pregunta si han comprat el producte que voldrien: quatre de cada 10 ha afirmat que no poden tenir els que desitgen perquè són massa cars


La Generalitat preveu que hi puguin participar totes o gairebé totes les farmàcies de Catalunya, un total de 3.272. "Són la garantia de poder arribar a totes les dones del país, visquin on visquin, i són també espais referents, de confiança i amb l'experiència necessària", ha reivindicat la titular d'Igualtat i Feminismes, Tània Verges, que ha agraït l'entusiasme del CCFC.

Què he de fer si hi estic interessada?

Tothom qui estigui interessat haurà de presentar a alguna de les farmàcies que formin part del projecte un codi QR individual i intransferible que trobaran a l'aplicació mòbil La Meva Salut i podran triar un dels tres productes que ofereixen en funció del que s'adapti millor a les seves necessitats.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat