Limor Zellermayer

Vacances al juliol per combatre el canvi climàtic?

Un estudi del CSIC proposa canviar el mes d'aturada per fer-lo coincidir amb les calorades més fortes

7 d'octubre de 2023 a les 19:05h
Limor Zellermayer
Malgrat que l'estiu meteorològic cada vegada s'allarga més i pràcticament abasta cinc mesos, els dies més calorosos es concentren a la segona quinzena de juliol. Tanmateix, les vacances al nostre país es continuen concentrant molt a l'agost. En un context de canvi climàtic accelerat, un estudi científic del CSIC aposta per fer coincidir les dues qüestions a partir de l'anàlisi de variables com la demanda d'electricitat, la productivitat laboral i la salut.

L'estudi de l'Institut de Geociències-CSIC i la Universitat Complutense de Madrid, publicat a la revista científica Science of The Total Environment, suggereix que programar les vacances d'estiu a la segona quinzena de juliol en lloc d'agost podria ajudar a mitigar els efectes negatius de la calor extrema a l'Estat.


Els resultats mostren que canviar les vacances a juliol podria reduir significativament la pèrdua de productivitat laboral anual en aproximadament un 25%, així com disminuir la demanda d'electricitat vinculada a la climatització en un 3% i les concentracions d'ozó troposfèric en 4%. Cal recordar que aquest contaminant secundari es veu afavorit per la combinació de les emissions del trànsit i la indústria amb la radiació solar.


L'estudi també mostra efectes no lineals del canvi climàtic en aquests mateixos indicadors. En aquest sentit, les estimacions de millora serien molt superiors a mesura que l'escalfament global avanci i encara faci augmentar més les temperatures al pic de l'estiu.

Segons els investigadors, aquest enfocament podria contribuir a reduir la vulnerabilitat al canvi climàtic sense requerir grans inversions en infraestructures, ja que alinear les vacances amb la reducció de l'activitat industrial durant el període més calorós de l'any podria mitigar alguns dels problemes causats per les altes temperatures.

L'estudi del CSIC també proposa altres alternatives com per exemple distribuir les vacances al llarg de tot l'estiu per dosificar gradualment els efectes de les altes temperatures.

També es proposa reduir jornada laboral durant el període més calorós de l'any, aplicant la setmana de quatre dies en els mesos més calorosos per reduir el consum d'energia industrial i la mobilitat dels treballadors.

Finalment, es suggereix reduir els períodes de vacances de l'hivern i concentrar-los a l'estiu, tenint en compte que, de mitjana, els dies càlids han passat de 90 a 145.
Arnau Urgell i Vidal
Periodista especialitzat en canvi climàtic i educació ambiental
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Ajuntament de Tortosa
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat