Guia ràpida sobre alimentació complementària

Amb l'assessorament de la nutricionista Esther Sánchez @Blwbebealamesa, hem elaborat un manual per saber com i quan cal començar amb l'alimentació complementària

per Criar.cat
Començar amb l'alimentació complementària de vegades pot resultar complicat. Què oferim, com i quan solen ser els principals dubtes amb els quals ens trobem la majoria de famílies.

En aquesta guia ràpida us expliquem tot el que cal saber sobre aquesta etapa d'acord amb les preguntes que hem anat rebent al consultori i també a través dels nostres Instagram Directes "Criar Talks".

  1. Quan començar a donar alimentació complementària?
  2. Amb quin ordre cal començar?
  3. Quines són les recomanacions bàsiques per l'alimentació de 0-3 anys?
  4. Calendari orientatiu d'incorporació dels aliments
  5. Quantitats recomanades dels 6 als 12 mesos

Quins són els senyals que indiquen que es pot començar a donar alimentació complementària?

Quan es pot començar? Segons l'Organització Mundial de la Salut la lactància exclusiva ha de ser fins als 6 mesos d'edat i el bebè està sa. En casos de bebès prematurs aquesta edat és aproximada. 

Senyals neurològics: Els senyals neurològics que poden indicar que un bebè està preparat són les següents: Es manté en posició recta i amb el cap també recte, hi ha coordinació ull, ma i boca, mostra interès pels aliments i vol menjar. 

Es recomana fer els àpats acompanyat per tal que pugui observar i experimentar. Amb quin ordre cal començar?

No hi ha un ordre preestablert. Hi ha famílies que prefereixen començar per la fruita, altres per la verdura o els cereals. És important que no s'ofereixin trossos de menjar dur (com poden ser la poma i pastanaga crues) per tal de minimitzar el risc d'ennuegament. Si es prefereix es pot oferir el menjar o aixafat o triturat

És convenient que es dugui a terme la introducció en un ambient relaxat i còmode: Les distraccions com les pantalles són contraproduents. És preferible tenir una actitud comprensiva i tolerant davant del rebuig dels aliments. 

Els progenitors són els responsables d'adquirir els aliments i decidir quan, com i on es menjarà. Però és l'infant en definitiva que decidirà què es vol menjar d'allò que li ofereixes i en quina quantitat. 
Quines són les recomanacions bàsiques per l'alimentació 0-3 anys?

En l'alimentació per als lactants no s'ha d'afegir mai ni sucre, ni edulcorants ni sal. 

Per minimitzar la pèrdua de nutrients es recomana la cocció de verdures i hortalisses al vapor o bullir amb una quantitat mínima d'aigua. 

No hi ha una edat o evidència científica en la qual se sàpiga que és millor incorporar el gluten

La pasta i l'arròs integrals són més rics en nutrients i fibres. 

Per tal d'assegurar-nos que la criatura no és al·lèrgica a determinats aliments és millor introduir-los a poc a poc i durant alguns dies seguits. 

Si es vol fer Baby Led Weaning assegurar-nos que els trossos siguin adequats. En cas de voler oferir per exemple raïm, mai oferir-los sencers. Es pot oferir tallat a quarts. En el cas d'altres aliments: moniato, patata... es recomana oferir-lo amb talls verticals, que li sobresurtin una mica del seu puny per tal que ho pugui agafar. Calendari orientatiu d'incorporació dels aliments

Cereals: pa, arròs, pasta (amb gluten o sense), fruites i hortalisses: (evitar bledes i espinacs abans dels 12 mesos pel seu contingut en nitrats. I si se'n donen que no sigui més del 20% del plat), llegums, ous, carn, peix (evitar peixos grans com la tonyina o emperador pel seu alt contingut en mercuri). També es poden oferir fruites seques però només aixafades o moltes. 6-12 mesos

Llet sencera (en el cas que l'infant no prengui llet materna), iogurts o formatge tendre.  12-24 mesos

Sòlids amb risc d'ennuegament: fruites seques senceres, crispetes, grans de raïm sencers, poma o pastanaga crua. A partir dels 3 anys

Cal evitar també els anomenats aliments superflus: brioixeria, embotits, melmelada, cacau... Quantitats recomanades dels 6 als 12 mesos: 

La llet materna, o en el cas que no sigui possible, adaptada, ha de ser la principal font nutritiva. La resta d'aliments s'han d'oferir respectant la sensació de sacietat i gana que presenti.

Llom porc/vedella: mig tall de llom o vedella petit, 40-50 grams
Pit de pollastre: un terç, 40-50 grams
Peix: Mig filet de lluç, 60-70 grams, una rodanxa petita
Ou: una unitat mitjana

Aquestes quantitats cal anar augmentant-les progressivament.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres