iStock

En una classe de 25 nenes i nens, 10 seran víctimes de ciberassetjament

Són xifres d'un informe sobre violència viral de Save the Children

2 de novembre de 2023 a les 07:00h
iStock
per Criar.cat
L'assetjament escolar és un problema que no es pot ignorar. Ja no només es pateix de manera física, sinó que avui dia el ciberassetjament està cada vegada més present. El que comença com una agressió verbal a l’hora del pati, pot convertir-se en una gravació que es comparteix a internet acompanyada de comentaris humiliants a les xarxes socials i altres plataformes.

Segons les dades de Save the Children publicades en el seu informe sobre Violència viral, el 42 % dels joves catalans han patit ciberassetjament durant la seva infància. Això significa que en una classe de 25 alumnes, 10 seran víctimes d'aquest tipus d’assetjament.


 Que és l’assetjament i ciberassetjament?

L'assetjament i ciberassetjament són formes de violència contra la infància, ambdues consisteixen en comportaments repetitius de fustigació, intimidació i exclusió social de la víctima, que implica diverses formes de violència física, psicològica i/o verbal. Es tracta de violència entre iguals que es caracteritza per ser intencionada i recurrent.


Qui ho pateix més?
 

Ho pateixen més les noies que els nois: el 43,6% de les noies enquestades enfront del 39,4% dels nois. L'organització adverteix, a més, que aquest tipus de violència succeeix per primera vegada quan els infants tenen 13 anys i la persona que assetja és, en un 64% dels casos, amic i/o company del centre d'estudis.

La Unesco, que va instaurar el 2 de novembre com el Dia Internacional contra la Violència i l’Assetjament Escolar, estima que un de cada tres estudiants pateix assetjament escolar arreu del món. Un 36% es veu afectat per una baralla física amb algun company i quasi un de cada tres ha estat agredit físicament almenys una vegada l’any. El ciberassetjament és un problema creixent que afecta un de cada deu infants.

Segons l'última Enquesta de convivència escolar i seguretat a Catalunya, feta a 10.000 alumnes de primària i secundària d’entre 10 i 18 anys, un 18,9% de l’alumnat és víctima d’assetjament i un 6,3% de ciberassetjament.


En tots dos casos, hi ha una victimització major entre les noies que entre els nois, especialment durant l’etapa de l’ESO. "L’escola ha de ser un entorn segur per als infants i adolescents, un lloc on poder aprendre sentint-se protegit. Per això, hem d’abordar de forma integral aquesta violència que danya greument el seu benestar físic i emocional i que fins i tot afecta al seu rendiment acadèmic", afirma Ona Lorda Roure, responsable de polítiques d’infància de Save the Children a Catalunya.

A Catalunya, la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situacions de Violència (USAV), una plataforma anònima formada per diferents professionals que recullen informació sobre casos de violència, ha comptabilitzat 332 casos de violència durant els primers dos mesos de curs, unes 7 denúncies diàries de mitjana.

 Què es pot fer?

Instaurar de manera efectiva la figura del coordinador de benestar com a part de l’estructura de protecció escolar.

Realitzar campanyes de sensibilització i informació dirigides a la infància i adolescència, famílies, docents i professionals 

 Aplicar protocols de violència contra la infància, incloent l’assetjament i el ciberassetjament. A Catalunya, existeix el Pla d'Escoles Lliures de Violència que es va posar en marxa al 2021 per abordar el fenomen de l’assetjament i el ciberassetjament, amb l’objectiu de prevenir, intervenir i fer seguiment de les situacions de violència que afecten menors i des del 2019 existeix el Protocol de prevenció, detecció i intervenció davant l’assetjament i el ciberassetjament entre iguals.

 Promoure una "cultura del bon tracte" a les escoles. 


 Oferir educació afectiva i sexual i formació  en l’ús segur i responsable de les tecnologies. 

 Les mesures de prevenció han de posar el focus no només en agressors i víctimes sinó també en els testimonis d’aquesta violència.

 Sensibilitzar sobre els mecanismes de denuncia existents (USAV).

 
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Ajuntament de Tortosa
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat