iStock

Receptes típiques (i saludables) de Setmana Santa per a tota la família

T'ensenyem a cuinar bunyols de bacallà i torradetes de Santa Teresa i també a elaborar una mona de Pasqua

26 de març de 2024 a les 07:30h
iStock
Arriba Setmana Santa, i juntament amb aquestes festes tot de plats típics, molts d'ells plens de greixos saturats i sucres.

I ara et pregunto, que passa si tant xics com grans ens mengem algun d'aquests plats?

Com a nutricionista, us dic que si et ve de gust i la vostra alimentació és saludable durant l'any, segurament no passa res.
 

A vegades tenim tendència a buscar la recepta saludable de tots els plats típics de les festes, però si és des de la consciència i el plaer, per què no menjar-ho?

És important, però, menjar-t'ho a gust, sense remordiments i en el cas dels infants, si tots els de casa en mengeu, potser millor no negar.

 
Encara que s'han de tenir en compte certs aspectes, com ara l'edat de l'infant, amb 1-2 anys millor evitar aliments amb sucres, sal afegida i greixos trans, o en algunes ocasions com ara certes patologies i al·lèrgies alimentàries, hem de valorar que és el millor i segurament és evitar aquestes elaboracions i buscar una opció més adient a cada família.

Per això us deixo unes receptes alternatives sense gluten, làctics i sucres afegits.
 
Bunyols de bacallà
 

Ingredients:
  • 200g de bacallà
  • 50g de farina de fajol ( si es vol, es pot eliminar farines i afegir coliflor i patata)
  • 100g-150 de patata (disminueix el gust de bacallà i li dona un toc diferent, en cas de no afegir patata, cal afegir més farina)
  • 1 Ou eco
  • Un grapat de julivert frec
  • 1 gra d'all (al gust)
  • 1 cullerada de Llevat en pols
  • Un polsim de cúrcuma
  • 50g beguda vegetal d'ametlla o civada. (en el cas de no utilitzar ou afegirem més beguda vegetal 150 aprox)
  • Oli d'oliva verge extra-
Preparació:
  • Primer de tot cou les patates o millor si pots utilitzar patates refrigerades 24h, és a dir cuinades el dia anterior, així seran riques en midó resistent beneficiós per la nostra microbiota intestina.
  • Mentre prepara el bacallà, sense pell i sense espines.
  • En una picadora fica el bacallà, el julivert, el gra d'all, l'ou batut, la patata i pica bé.
  • Per altra banda, barreja la farina, el llevat en pols i un polsim de cúrcuma.
  • Barreja tot i afegeix la beguda vegetal a poc a poc perquè quedi una textura òptima per a fer els bunyols. En el cas que no afegeixis ou, hauràs d'afegir més beguda vegetal.
  • Si ho fas al forn o arifryer pot ser bona opció ficar un raig d'oli d'oliva a la barreja.
  • Un cop fet a la barreja deixa reposar si pots 15 -30 minuts. Després fes boletes i fica-les al forn a 180º, prèviament engegat i deixa-les uns 20 minuts, si no tens foc a dalt i a baix segurament les hauràs de girar.
  • Acompanya amb salsa al gust: maionesa casolana, allioli, salsa amb tomàquet secs,
  • Nota: es podria evitar la farina inclosa la patata i afegir coliflor. També es pot fer sense ou afegint més líquid.
  • Nota: també pots fer-ho fregides amb més oli, o al airfryer a 180º
 
Torradetes de Santa Teresa
 

Ingredients:⁠
  • Pa integral, fajol o de castanya (segons toleràncies, sense sal menors 1-2 anys)
  • 2-3 rasses de llet de vaca (+ 1 any) o beguda vegetal ametlla o civada sense sucres
  • ⁠1 ou, eco (es podria fer sense passar per ou)
  • 1 baina de vainilla
  • 1 branca de canyella i canyella en pols
  • Pell d'una taronja o de llimona)
  • Oli d'oliva verge extra
  • Opcional: endolcir amb panela, estevia eritritol.
Preparació:
  • Primer de tot fica la llet o beguda vegetal amb la branca de canyella, la pell de taronja i la baina de vainilla oberta que bulli uns segons.
  • Mentre deixes refredar una mica la llet, talla el pa a llesques i deixa en remull durant mínim uns 15 minuts a poder ser.
  • Després escorre el tros de pa de la llet i passa-ho per l'ou batut amb una mica de canyella en pols.
  • Fica en una paella una mica d'oli d'oliva i un cop calent fica els trossos de pa, primer per un costat i al cap de pocs minuts gira i daura per l'altra banda.
  • I ja els tens llestos per gaudir, empolvora una mica de canyella i si et ve de gust acompanya de fruita com ara fruits vermells.
  • Nota: també pots fer-ho fregides amb més oli, al forn o al airfryer a 180º
  • Nota: es podria endolcir afegint algun edulcorant a la llet, inclòs enfarinant si és amb sucre o panela abans de passar per la paella, podeu provar sense la veritat que queden molt bones igual.
 
Mona de pasqua
 

Ingredients:
  • 1 tassa puré de carbassa
  • ½ tassa farina de coco
  • ½ tassa farina ametlla
  • ½ tassa d'oli d'oliva verge extra o de coco desfet.
  • 2 ous
  • 1 ou de xia (1 cullerada de xia molta + 6 cullerades d'aigua mineral) en el cas de no utilitzar ou afegir 3 ous de xia.
  • ½ got de beguda vegetal (coco, ametlla sense sucres)
  • 4 dàtils medjools, Opcionals, segons com teniu acostumat el paladar i si la carbassa és dolça no caldria.
  • 1 cullerada de llevat en pols, un altra opció és 1 cullerada de bicarbonat + 1 cullerada de vinagre de poma
  • 1 cullerada de canyella, opcional cardamom, vainilla.
  • Opcional afegir cacau en pols per fer-lo de xocolata. Una bona opció és cacau pur.
Per decorar:
  • 1 rajola de xocolata negra >85%
  • 2 cullerades grans d'oli de coco
  • Plomes, ous, animalets..
Preparació:
 
  • Primer de tot cou la carbassa, pots aprofitar carbassa feta al vapor o forn que tinguis cuita.
  • Deixa en remull els dàtils amb aigua temperada per després poder pelar i treure pinyol fàcilment. Al cap d'uns 10 min en remull tritura bé, que quedi una pasta força homogènia.
  • Barreja tots els ingredients humits a un bol. El puré de carbassa, l'oli, la beguda vegetal, els ous, la beguda vegetal i la pasta de dàtil.
  • Per altra banda, barreja les farines, el llevat i les espècies.
  • Després afegeix a poc a poc la farina amb la barreja d'ingredients humits i remou bé fins que quedi una massa ben integrada.
  • Fica-ho a un motlle (rodó en aquest cas), prèviament pintat amb oli o folrat amb paper de forn.
  • Fica al forn durant uns 45 minuts, punxa per comprovar que ja està fet. Si tens un forn sense aire potser has de ficar uns 40 minuts i després acabar de fer per dalt.
  • Deixa refredar sobre una reixa
  • Mentre prepara la decoració de xocolata. Agafa la xocolata negra i desfés-la juntament amb l'oli de coco al bany maria o al microones.
  • Un cop desfeta decora el pastís amb la xocolata desfeta i decora amb plomes, un ou (foto de fusta), animalets, o el que vulguis.
Nota: Si no vols fer la cobertura de xocolata també la pots fer de iogurt de coco amb pasta de dàtil triturat i trossets d'ametlla torrada per sobre. Com a alternativa a l'ou de xocolata, pots ficar un ou de fusta, que prèviament heu pintat amb família, i així aprofiteu a fer una activitat més junts.

Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat