Tima Miroshnichenko

Mor per meningitis un menor d'11 anys al País Valencià

T'expliquem en què consisteix aquesta malaltia bacteriana que pot arribar a ser mortal

8 d'abril de 2024 a les 12:13h
Tima Miroshnichenko
per Criar.cat
Un nen d'11 anys va morir per meningitis dijous passat en entrar en aturada cardiorespiratòria a la localitat valenciana de Rocafort. Així ho ha explicat la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat, que també ha detallat que el menor estava fent un campus de futbol a la localitat amb altres criatures.

L'Ajuntament ha optat per cancel·lar l'activitat en tractar-se d'una malaltia molt contagiosa. A banda d'això, des dels seus serveis centrals d'Epidemiologia i a través del Centre de Salut Pública del País Valencià, ja s'ha activat el protocol habitual en aquestes ocasions.


A hores d'ara, s'està investigant i localitzant els contactes directes de l'infant per fer les corresponents enquestes epidemiològiques que determinin els casos que necessitin administració de profilaxis.

Paral·lelament, des de Salut Pública s'ha enviat una mostra del bacteri perquè es faci un serotip al Centre Nacional de Microbiologia amb la finalitat de completar l'estudi microbiològic en el marc del Sistema de Vigilància Epidemiològica, segons han detallat a Europa Press fonts sanitàries.


Què és la meningitis? 

És una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ. Se'n produeixen casos durant tot l’any, però de manera més freqüent durant els mesos d’hivern i primavera. Generalment són casos aïllats, però poden aparèixer també com a brot (presentació de dos o més casos relacionats), sobretot en familiars convivents i escoles.


Aquesta malaltia pot presentar-se a qualsevol edat encara que és més freqüent en infants d'entre 1 i 5 anys d'edat, i en persones grans.


El meningococ es pot trobar a la gola d'algunes persones sense produir-los cap mena de símptoma, perquè desenvolupen una protecció natural al cap d’uns dies, però el poden transmetre a una persona sana i fer-la emmalaltir.

La malaltia meningocòccica pot produir una infecció generalitzada (sèpsia meningocòccica) o bé afectar només el sistema nerviós (meningitis). Menys freqüentment el meningococ també pot causar pneumònies i infeccions del pericardi (membrana que envolta el cor), o afectar les articulacions (artritis sèptica), els ulls (endoftalmitis i conjuntivitis), a l'abdomen (peritonitis) o inclús a l’os (osteomielitis).

Hi ha diferents grups de meningococ: A, B, C i altres. El meningococ del grup B és el més freqüent al nostre país, però durant els darrers anys s’està identificant l’augment de casos d’altres grups de meningococ, com ara els dels grups W i Y. La vacunació en infants protegeix contra els meningococs A, B, C, W i Y.

Com es prevenen brots?

El meningococ es transmet de forma directa de persona a persona per secrecions de la via respiratòria i després d'un contacte estret i perllongat. Per tant, el primer és identificar el període de transmissibilitat del cas i a través de la família i contactes directes identificar quines persones (adults i infants) han pogut mantenir contacte estret amb el pacient. 

Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
fotograma de Sirocco i el Regne dels Vents
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat