Marlen Krause

Llibres infantils en català per educar en neutre

L'editorial catalana Pol·len presenta la col·lecció Som-hi totis de Bel Olid

17 d'abril de 2024 a les 07:00h
Marlen Krause
Criar.cat és la comunitat per a famílies de tota mena, i per això volem donar recursos als pares i mares per educar en neutre. Perquè cada vegada més famílies no volen socialitzar les seves criatures ni en masculí ni en femení, i encara avui costa poder trobar referents en aquest àmbit.

Hi ha pocs contes infantils que fugin de la representació binària i estereotipada, el més habitual continua seguint l'heteronorma. També costa trobar contes en què en comptes d’un pare i una mare hi hagi representades famílies diverses com trobem a l’escola, sense anar més lluny.

Per sort, cada cop són més les editorials que aposten per trencar els tòpics i mostrar la diversitat real. Un molt bon exemple, que celebrem, és l'editorial catalana Pol·len que ha tret recentment Som-hi totis, la primera col·lecció de llibres infantils en català que mostra personatges explícitament no binaris i fa servir el neomorfema -i per referir-s’hi.

Els contes de la col·lecció Som-hi totis són de Bel Olid i il·lustrats per diferents mans. Els formen textos divertits per a les criatures, que alhora ofereixen un espai per parlar amb les persones adultes que les acompanyen dels reptes de ser ellis mateixis en el segle XXI.

 


Mostra una gran varietat de personatges que fugen de la binarietat i dels estereotips de gènere, amb l’objectiu de crear un espai en què les criatures es puguin imaginar més enllà de les identitats de gènere convencionals, per concentrar-se en l’alegria d’autodescobrir-se.


  1. 1. Pot ser. Un llibre per descobrir-te de la A a la Z  
  2. 2. Nim i Blau
  3. 3. Tinc gana
  4. 4. L'art de vestir-se bé
  5. 5. Quan no ve la primavera


 Pot ser

Un llibre per descobrir-te de la A a la Z

 
El primer títol és un ABC sense marques de gènere. Cada lletra de l'abecedari correspon a un adjectiu (de vegades un substantiu) invariable amb el que tota criatura, sigui del gènere que sigui, s'hi pot sentir representat. 

A més, representa tot un recurs per als adults, ja que trobaran una llarga llista de coses que podem dir a les criatures en comptes de "que guapa" o "que fort". Per tant, aquest llibre és com un "catàleg" d’expressions de gènere, corporalitats i diferències en què qualsevol criatura pugui trobar-se reflectida.

En aquesta ocasió, les il·lustracions són de Eider Eibar, Marlen Krause, Alba Domingo i Aida I de Prada. 

 Nim i Blau
 
Aquest és el segon títol de la col·lecció Som-hi totis. Els protagonistes del conte, Nim i Blau, expressen com no els agrada que els preguntin que són, si un nen o una nena. Nim i Blau, com moltes altres criatures de la seva edat, prefereixen altres preguntes. Com ara si volen menjar un gelat, volar molt alt, ballar, cantar, etc. 

Un conte per reflexionar molt més enllà del gènere, i centrar-se en les aficions i gustos que ens defineixen i ens fan únics al món.

Les il·lustracions van a càrrec de l'Alba Domingo. Tinc gana
 
 
L’Edelbais s'amaga en diferents racons per estar tranquil·li a l'escola, sovint li molesten alguns dels seus companys. Però avui, en el seu amagatall ha conegut un monstre amb molta gana i que s'ho menja tot i tothom. Juntis passejaran pel pati de l'escola i trobaran la solució al malestar de l'Edelbais.

Tinc gana aborda el problema de l’assetjament escolar d’una manera divertida i imaginativa, que rebutja el tòpic “en el fons, tothom és bona persona” i ofereix a les víctimes una possibilitat de catarsi.

En aquesta ocasió, l'Eider Eibar n'ha fet les il·lustracions.
 L'art de vestir-se bé
 

La roba, especialment en infants, continua sent molt heteronormativa. Aquest llibre ens farà reflexionar i veure que en el fons les criatures volen vestir de forma còmode i sense massa més requisits.

Vestir-se bé és tot un art que es va aprenent al llarg de la vida. I a través de la roba també trobarem una via per definir-nos i acostar-nos als nostres iguals.

Marlen Krause ha estat l'encarregada d'il·lustrar aquest quart títol de la col·lecció Som-hi totis.

 

 Quan no ve la primavera

Bubu i li sevi xare esperen la primavera amb moltes ganes, però com triga a arribar!

En Bubu se sent tristi i juntis buscaran la manera de cridar la primavera repassant els ocells, les flors i insectes típics d'aquesta estació.

Tindran prou paciència per esperar-la?

Aida I de Prada ha il·lustrat aquest títol de la col·lecció. 
 


Amb el suport de

Mar Domènech
Periodista especialitzada en cultura i oci familiar, i responsable comercial de Criar.cat.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
fotograma de Sirocco i el Regne dels Vents
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat