Hugo Fernández

«Els millors llibres que hem de fer són els llibres per a infants»

L'Oblit Baseiria, editora i propietària de la llibreria Casa Anita al barri de Gràcia de Barcelona, té molt clar com ha de ser un bon llibre per a infants i quin és el paper dels mestres i les famílies en el camí lector

23 d'abril de 2024 a les 12:00h
Hugo Fernández
per Criar.cat
Vinc de família de llibreters. La meva mare havia treballat en llibreries. A mi sempre m'ha agradat la literatura infantil i juvenil. M'agraden els llibres per a infants, els bons llibres per a infants. I fa vint anys, vaig decidir que si obria una llibreria l'obriria especialitzada en infantil i juvenil. 

Crec que els millors llibres que hem de fer són els llibres que fem per als infants. Un bon llibre infantil ha de tenir un bon text per a infants, si és un llibre il·lustrat ha de tenir unes bones il·lustracions i, fins i tot, un bon disseny del llibre i enquadernació. Ha de ser molt bonic i ha d'estar ben fet.Són els adults que han de decidir quin és aquell llibre que compren per als seus infants, sigui un pare, sigui una mare o sigui, per exemple, l'escola. Els infants tenen dret a escollir el que vulguin, però després els adults hem de mirar una mica què és el que volem comprar i què escollim per ells.


A vegades quan entra la gent a la llibreria, els ensenyo llibres i els proposo d'acompanyar-los de cançons populars com, per exemple, "La lluna la pruna". I algunes vegades em diuen: "Sí, però com va?" I dic: "Com pot ser que no te'n recordis com són les primeres cançons? Has de tornar a recordar, perquè tot això forma part de tota la tradició literària i tot aquest llenguatge que tu vas fent".


Crec que actualment hi ha una superproducció de llibres infantils. Hi ha molts llibres que no podem assumir. Perquè també ara, per exemple, es diu que la literatura infantil i juvenil ven. Qua ha anat prenent posició, però no vol dir que tota la producció que es faci sigui bona.

Les competències amb lectura són una mica més complicades. No és tan fàcil. No tots els infants tenen el mateix recorregut. Diria que a vegades, quan fixem molt el que s'han de llegir als sis, set, vuit anys, estem fent una cosa que sí que funciona per una gran majoria, però que pot haver-hi una gran diversitat que no té per què ser això.

El que sí que crec és que la literatura és més que llegir un llibre. Per mi és molt important també allò que tu comentes, allò que parles, allò que tu expliques. Crec que ens falta parlar més amb els infants.
 El testimoni en primera persona de Oblit Baseiria, recollit per la periodista Irene Ramentol
Fotos i vídeo d'Hugo Fernández
Llegir més «Històries de vides» aquí
 

Amb el suport de

Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
fotograma de Sirocco i el Regne dels Vents
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat