Pexels

Permís parental de 8 setmanes: quan serà retribuït?

Compte enrere perquè es desplegui aquesta mesura promoguda per Europa a tots els efectes

14 de juny de 2024 a les 12:58h
Pexels

Un any després que el govern espanyol aprovés in extremis, en un gest estratègic pel context d'avançament electoral, el paquet de mesures de conciliació, encara avui el permís parental de 8 setmanes continua sense ser retribuït a l'Estat. 

Es tracta d'una mesura promoguda per Europa -recollida en la Directiva Europea de Conciliació 2019/1158- per facilitar la conciliació de les famílies en èpoques de molts equilibris, com poden ser les vacances escolars o els períodes d'adaptació.
Publicitat


Amb tot, Espanya l'ha implementat de manera clarament insuficient. I és que Europa obliga els seus estats membres que les vuit setmanes siguin remunerades, cosa que l'Estat ha incomplert, per la qual cosa la Comissió Europea l'ha denunciat davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

"La Directiva (UE) 2019/1158 del Parlament Europeu i del Consell, de 20 de juny de 2019, estableix requisits mínims destinats a assolir la igualtat entre homes i dones pel que fa a les oportunitats al mercat laboral i al tracte en la feina, facilitant als treballadors que siguin progenitors o cuidadors la conciliació de la vida familiar i professional", recorda la Comissió Europea a la seva denúncia davant el TJUE. 
Publicitat


La directiva europea fixa com a data límit per a la retribució el 2 d'agost del 2024, però el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 no aclareix sí per aquest estiu ja estarà implementat tot i el compromís explícit que havia fet de retribuir almenys 4 de les 8 setmanes. A més, cal recordar que a l'Estat hi ha una pròrroga dels Pressupostos Generals del 2023, en la qual no hi ha prevista cap partida pressupostària per aquest permís. 

No és la primera vegada que Espanya incompleix el dictamen europeu, però el que és segur és que a partir de la data que fixa la directiva, l'Estat serà sancionat. De fet, la Comissió Europea ja ha demanat que s'apliqui una multa coercitiva diària de 43.920 euros des de la data de la sentència en aquest procediment (30 gener de 2024) fins que l'Estat compleixi la seva obligació.
Publicitat


Amb tot, el permís parental de 8 setmanes es pot sol·licitar en cas necessari. Com ho pots fer? T'ho expliquem a continuació de la mà d'una advocada especialista en dret laboral, Allende Azcárate, d'Auris Advocats:
 
Com funciona? És un permís que ha entrat en vigor però que té encara pendent el seu desenvolupament reglamentari. Tot i així, ja el poden disposar els progenitors o tutors legals que tinguin menors d'entre 1 i 8 anys a càrrec. 

És retribuït? En aquests moments, no. Tot i que en un inici es va anunciar que sí, tal i com fixa la directiva europea de conciliació del 2019, la mesura s'ha aprovat provisionalment sense retribució. Sindicats i col·lectius feministes han criticat durament aquest aspecte pel fet de no tenir perspectiva de gènere. Amb tot, l'Estat en principi té marge fins el 2 d'agost del 2024 per acabar de desplegar a tots els efectes la mesura de conciliació, ja que la directiva europea fixa que partir de llavors el permís ha de ser remunerat.  

És individual? Sí, i intransferible, això vol dir que no es pot cedir entre progenitors. 

 Es pot disposar per dies? Es pot gaudir a temps complet o parcial, de forma contínua o discontínua... I, per ara, no s'assenyala res més. Per tant, es dedueix que sí que es pot disposar per dies. Això no vol dir que quan es desplegui reglamentàriament no es fixi un mínim de dies de poder-lo demanar, però en aquests moments no està delimitat. 
 

Com s'ha de sol·licitar? 

El treballador o treballadora ha de notificar a la seva empresa la data d'inici i final amb una antelació de 10 dies o la concretada pels convenis col·lectius, llevat d'una situació de força major "tenint en compte la situació d'aquella i les necessitats organitzatives de l'empresa", diu la norma.

Per més seguretat jurídica, es recomana fer la petició per escrit i l'empresa també ha de respondre per escrit, en cas contrari s'entén que no ha quedat autoritzat. 

Com que en aquests moments no és retribuït, no cal fer cap gestió a la seguretat social. Un cop es fixi la prestació amb retribució, màxim l'agost del 2024, tot indica que el procés de sol·licitud serà semblant al del permís de naixement.

Així, el tràmit es podrà realitzar de forma en línia a través de la Seu Electrònica de la Seguretat Social o de forma presencial, a l'INSS i s'ha de presentar el formulari de la presentació, el llibre de família o el certificat de naixement al costat del DNI i NIE i un certificat del banc per dipositar el subsidi.

Per via telemàtica: a través de la seu electrònica de la Seguretat Social (requereix de certificat digital o usuari i contrasenya a Cl@ve) o a través de la plataforma per a tràmits sense certificat digital de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS, sense certificat digital).

Per correu ordinari: descarregant i emplenant el formulari de sol·licitud i trametre'l per correu ordinari a l'Adreça Provincial de l'INSS o de l'ISM corresponent, juntament amb la resta de documentació.

 Presencialment. Als Centres d'Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS)

 L'empresa pot denegar el permís? Si a la mateixa feina coincideixen dos o més empleats amb aquest dret pel mateix menor, l'empresa podria ajornar la concessió del permís "per un període raonable", assenyala el text, "justificant-lo per escrit i després d'haver ofert una alternativa de gaudi igual de flexible".

El mateix passa en altres supòsits que estiguin recollits en els convenis col·lectius en què el gaudi del permís en el termini sol·licitat alteri "seriosament el funcionament correcte de l'empresa".

Si l'empresa denega el permís, queda pendent el desenvolupament reglamentari pel qual el treballador o la treballadora pot reclamar. Haurà de ser una via ràpida per poder atendre l'interès en joc, que és la cura d'un menor. 

 Em poden acomiadar mentre estic gaudint del permís? Si es tracta d'una extinció del contracte de treball sense causa justificada, serà considerada una decisió nul·la i llavors és el treballador és qui té dret a decidir si continua o no a l'empresa. En cas que existeixi una causa justificada (ja sigui per finalització de contracte temporal, amortització de llocs de treball, o per causa econòmica, per exemple), llavors sí. 

Quina diferència hi ha amb l'excedència per cura de fills? L'excedència es pot gaudir entre els 0 i 3 anys de vida del menor i durant aquest temps l'empresa no està obligada a cotitzar per tu. En canvi, en el nou permís parental sí. És cert que en aquests moments implica també suspensió de la remuneració, com en l'excedència, però això ha de canviar.  

Arxivat a:
ActualitatGeneral
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
MónNatura Delta
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat