Albert Alemany

El cervell canvia durant l'embaràs

Com es prepara el cap de la dona per acollir una criatura? Té alguna relació amb l'aparició de possibles trastorns en el postpart?

per Criar.cat
Albert Alemany
Com canvia el cervell durant l'embaràs i la maternitat? Aquesta reorganització està relacionada amb l'aparició de trastorns en el postpart? Fins quan s'allarga aquests canvis? Són algunes de les preguntes que ja han començat a respondre un grup de neurocientífiques en el projecte d'investigació BeMother que estan duent a terme la UAB, l'IMIM i el IISGM amb el finançament de l'European Research Council. 

La recerca ja ha provat que la xarxa d'àrees cerebrals experimenta canvis importants durant l'embaràs que duren com a mínim dos anys i que estan involucrats en la forma en què la mare es relaciona amb la criatura. Mitjançant l'anàlisi d'imatges de ressonància magnètica, les investigadores ha comprovat com en dones embarassades es modifica la matèria gris en regions implicades en les relacions socials que tenen a veure amb l'empatia i l'altruïsmeUns canvis cerebrals morfològics relacionats que poden convertir-se en un avantatge adaptatiu per a la maternitat de diverses formes. Per exemple, facilitant la capacitat d’una mare per reconèixer les necessitats de la seva criatura altament dependent, promovent el vincle mare-nadó i detectant fàcilment els estímuls socials que assenyalen possibles amenaces. 


Ara, la investigació pretén aclarir fins quan s'allarguen aquests canvis, com influeixen les hormones en aquest procés i quina relació guarden amb l'aparició de possibles trastorns en el postpart. La recerca pretén ser també una eina per ajudar a prevenir patologies vinculades amb la maternitat. 


El projecte ha estrenat web i ha presentat documental coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, dia en què ha trascendit que Catalunya està per sota la mitjana europea en lideratge femení de projectes científics. De fet, el pes de les dones en l’àmbit científic es redueix en les categories superiors de la carrera professional, segons diverses estadístiques. Un biaix de gènere que les 12 universitats catalanes estan compromeses a revertir impulsant polítiques de gènere i revisant els plans d’igualtat.  


T'ha agradat aquest contingut?
 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres