Per Carnaval no tot s'hi val

Eliminem el racisme i sexisme

12 de febrer de 2021 a les 11:12h
Ha passat diverses vegades que centres comercials han hagut de retirar disfresses totalment masclistes que eren venudes a adolescents i joves: la policia amb faldilla curta, majordoma amb mitges d'encaix o la guardia civil amb escot que hipersexualitzaven les nenes i noies.
 
De fet, podem trobar disfresses dirigides a menors de 16 anys amb textos i imatges que deshonren la integritat de les menors. L'associació de consumidors FACUA va sol·licitar que s'investigués la comercialització d'una disfressa per a nenes d'"infermera sexy", una disfressa amb publicitat totalment ilícita: utilitza la imatge de la dona amb caràcter discriminatori o vexatori.


Però, més enllà d'aquestes disfresses totalment masclistes, n'hi ha d'altres que potser no ens ho semblen tant i en canvi segueixen perpetuant rolls i estereotips de gènere. I també hi ha actituds i conductes que poden tallar les ales a aquelles persones que volen trencar amb aquestes estereotips.

Per Carnaval no tot s'hi val. No s'hi val el masclisme i tampoc s'hi val el racisme. El black facing, pintar algú de negre, vestir algú d'indi, xinès, àrab o mexicà. No s'hi val l'apropiació cultural, caricaturitzar aquells qui han estat sistemàticament perseguits per la seva raça, llengua o costums. 

"Les persones i cultures d'altres comunitats no són disfresses", explica Desirée Bela-Lobedde, escriptora i comunicadora. "Pintar-se la cara per representar aquestes persones és totalment racista. Disfressar-se de persones d'altres orígens ètnics és també racista", assegura. 


Tampoc s'hi val privar les llibertats de les criatures a l'hora d'escollir disfressa. M'explico. Si una criatura amb genitals masculins vol disfressar-se posem que d'unicorn ple de purpurina, el més segur és que des del seu entorn més proper se li farà més preguntes del compte, somriuran o tindràn una actitud diferent que si la mateixa criatura es disfressa de súper heroi. 

Cal més pares disfressats de princeses i unicorns

Aquesta actitud, fins i tot, sense adonar-nos-en, pot acabar per disuadir a la criatura i que aquesta acabi disfressant-se de quelcom més socialment acceptat segons el seu sexe. A les nostres criatures els calen més referents masculins, avis i pares, disfressats de princeses i unicorns per trencar barreres. 


Fa tres anys aquest vídeo d'aquest pare disfressat d'Elsa de Frozen ens va emocionar. Va trencar barreres, va resultar inspirador per altres famílies. Carnaval és un bon dia per trencar aquests clitxés, deixar de banda prejudicis i a la vegada educar en respectar la diversitat i combatre el racisme.

T'ha agradat aquest contingut?
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres