Annie Sprat

Com ha de ser el batxillerat del futur?

Parlem amb les promotores de canviem el batxillerat

22 de febrer de 2021 a les 08:13h
Annie Sprat
per Criar.cat
La Susanna Soler, directora de l'institut Montgròs de Sant Pere de Ribes, va fer un tuit en referència al model de batxillerat que necessita l'alumnat que va agradar a força professorat. La Maribel Tarrés i la Fanny Figueras es van posar en contacte amb la Susanna, volien fer quelcom per canviar el model actual.

I així va ser com va sorgir el moviment "Canviem el batxillerat". Les tres tenien clar que havien de donar veu als alumnes, així que van fer un compte de Twitter i van començar a rebre feedback encoratjador però també crítiques.


Amb l'ajuda d'un pare d'un alumne de batxillerat han creat una pàgina web. A partir d'aquí les van escriure des del consell escolar de Catalunya, el consorci d'educació de Barcelona, del departament d'educació i des de Rosa Sensat per tal de donar-los suport.

Parlem amb la Fanny Figueras, professora a l'Institut Moisès Broggi de Barcelona i una de les impulsores de "Canviem el batxillerat" sobre aquesta iniciativa. 


Què és el que passa amb el batxillerat actual? 
A primer de batxillerat encara és un curs on es poden fer coses, però segon de batxillerat és un curs molt finalista, tot està enfocat a les PAU, a ponderar, a treure una nota molt alta, és com una mena d'embut. Això genera malestar als alumnes i el professorat estiguem abocats a preparar l'alumne per treure la millor nota.


És un curs que acaba sent una carrera molt curta per arribar a una meta concreta i no s'acaba de fer aquest aprenentatge significatiu i motivador. L'alumnat està centrat a treure notes tan altes com sigui possible i no en aprendre. 

Què esteu observant enquestes?

Respecte a la primera pregunta, on es pregunta com se senten, està sortint molt la paraula estrès, angoixa, ansietat. N'hi ha d'altres que diuen que ho viuen bé però pateixen,

Quines són les conseqüències:

Unes expectatives sobre el que vindrà després molt altes. Els ha costat tant arribar fins aquí, per poder entrar a la carrera que sovint el que passa és que quan arriben a la carrera es deceben perquè no és el que esperaven.

També hi ha la gestió de la frustració, el fet de no poder entrar a la carrera que desitjaven. Això és viscut com un fracàs. 

En quin punt esteu ara?

Ara mateix tenim en marxa un grup de treball que servirà per valorar quins canvis hi ha d'haver en el model actual de batxillerat per tal que l'alumnat recuperi aquesta il·lusió que demanava la Susanna Soler al seu tuit. 

Una vegada recollides les evidències es passarà a l'administració que és a qui li correspon començar aquest canvi. 

Quines mesures creus que s'haurien de prendre per canviar el batxillerat i reduir aquests nivells d'angoixa i estrès? 

Primer s'hauria de canviar la part d'optatives, n'hi hauria d'haver més i més diverses. A les enquestes està sortint que es troben mancats de matèries per encarar la vida. 

Que un alumne del científic pugui fer matèries que li puguin interessar de l'artístic o fer un tastet de l'humanístic perquè puguin acabar de saber què els interessa i tenir una cultura general, seria molt interessant. 

Què diries a la gent que pensa que això reduiria el nivell d'aprenentatge?

Hauríem d'anar amb compte amb la paraula nivell, quan baixa el nivell del mar hi ha tsunamis.


T'ha agradat aquest contingut?


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat