Arnau Urgell

10 excursions per fer amb criatures a Catalunya

Rutes arreu del país, per fer caminant o en bicicleta, aptes per a tota la família

12 d'abril de 2024 a les 08:00h
Arnau Urgell
Des de Criar.cat us proposem 10 excursions per fer amb criatures arreu del país: des de la Costa Brava a les Terres de Ponent, passant pel Delta de l'Ebre, l'interior del Camp de Tarragona, l'Alt Pirineu, Barcelona i les comarques gironines. 10 rutes, per fer caminant o en bicicleta, aptes per a tota la família i classificades per diversos nivells de dificultat.

  1. Als peus del Pedraforca
  2. Camí de ronda de S'Agaró
  3. Congost de Mu
  4. Zona volcànica i Fageda d'en Jordà
  5. La Foradada: balcó del Delta de l'Ebre
  6. Buscant minairons a les Valls d'Àneu
  7. Via verda de la Ruta del Ferro
  8. Estany d'Ivars i Vila-sana
  9. Avenc de la Febró
  10. Miradors del delta i l'aeroport del Prat

Als peus del Pedraforca (Alt Berguedà)

El Pedraforca és una de les muntanyes més mítiques de Catalunya. La seva ascensió no és gens recomanada per a famílies –excepte que tinguin una preparació molt bona- però, en canvi, val molt la pena gaudir del seu entorn. Una ruta apta per a tothom, també per als més petits de casa, és la que uneix el mirador del Gresolet –amb unes vistes espectaculars de la muntanya- amb el refugi Lluís Estasen. Són només 2,5 km de ruta circular per senders molt ben indicats.
 

Tipus de ruta: circular (2,5 km).
Dificultat: molt fàcil.
Més informació i track.



Camí de ronda S'Agaró (Costa Brava)

El camí de ronda és una de les millors maneres de descobrir la Costa Brava al teu ritme. Un dels trams més fàcils i aptes per a tota la família –també per a cotxets- és el de s'Agaró. Connecta les platges de Sant Pol amb la cala sa Conca amb molts atractius: el paisatge costaner, el patrimoni de la històrica urbanització noucentista i ser una autèntica aula a l'aire lliure per introduir les criatures en el món de la geologia. Si la mainada té ganes de caminar més, l'excursió es pot allargar fins a Platja d'Aro per una banda, o fins a Sant Feliu de Guíxols per l'altra.
 

Tipus de ruta: lineal (3 km només anada).
Dificultat: molt fàcil.
Més informació i track.



Congost de Mu (Noguera)

En els darrers anys s'ha popularitzat i massificat el congost de Mont-rebei. Una bona alternativa menys coneguda és el congost de Mu, a Alòs de Balaguer (la Noguera). L'itinerari, recomanat per criatures a partir de 6-7 anys i no apta per a persones amb molt vertigen, és una autèntica aventura per descobrir la zona de l'embassament de Camarasa. Inclou passeres metàl·liques enganxades a la paret, dos ponts de fusta penjant i senders que fan ziga-zaga. 
 

Tipus de ruta: lineal (13,8 km anar i tornar).
Dificultat: moderada.
Més informació i track.



Zona volcànica i Fageda d'en Jordà (Garrotxa)

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa és un dels destins més clàssics per conèixer uns paisatges únics en família. Això provoca que sovint estiguin massificats i que calgui pagar en els aparcaments ubicats tant a l'entorn dels volcans de Santa Margarida i el Croscat com a la mateixa Fageda d'en Jordà. Per a les famílies més caminadores hi ha l'opció de visitar els tres paratges seguint l'itinerari 1 del parc natural: 12 km i quasi 4 hores i mitja d'excursió. Si això és massa, es pot optar per una passejada pels dos cràters o per descobrir la fageda més famosa del país en carruatge.
 

Tipus de ruta: circular (12,7 km).
Dificultat: moderada.
Més informació i track.



La Foradada: balcó del Delta de l'Ebre (Montsià)

El Delta de l'Ebre és un dels destins ideals per a les famílies. Es pot descobrir de moltes maneres però, una de poc coneguda, és fer-ho des de les alçades. L'excursió fins a la Foradada, una muntanya de la serra del Montsià a tocar de Sant Carles de la Ràpita, permet observar unes vistes realment espectaculars, especialment de la zona de la Punta de la Banya. El punt de sortida més habitual és l'aparcament de l'àrea de lleure Cocó d'en Jordi. Des d'allà i fins al cim la ruta més curta té 2,3 km i més de 400 metres de desnivell. Una bona opció per completar l'excursió en forma circular és tornar per un sender una mica més llarg, d'uns 3,5 km, però més suau.
 

Tipus de ruta: circular (5,8 km).
Dificultat: fàcil-moderada.
Més informació i track.



Buscant minairons a les Valls d'Àneu (Pallars Sobirà)

Els minairons són uns éssers fantàstics diminuts presents a la mitologia pirinenca. La llegenda explica que són tan petits que en un sol canut d'agulles n'hi caben milers. Quan l'amo els destapa, exigeixen treballar... però si no els manava feina, el mataven.

Una bona manera de buscar els minairons a la zona de les Valls d'Àneu és fer la ruta entre el refugi del Gerdar i la cascada del Gerber o de Comials, de més de 125 metres. El sender, apte per a tota la família, comença des del refugi i recorre un ambient d'alta muntanya però sense un gran pendent. Espectaculars boscos de coníferes –on s'amaguen els follets-, petites tarteres, ponts de fusta,... són l'aperitiu abans de fer la pujada final fins al salt d'aigua. És recomanable fer la ruta quan no hi hagi neu.
 

Tipus de ruta: circular (6,5 km en total).
Dificultat: fàcil-moderada.
Més informació i track.



Ruta del Ferro i del Carbó (Ripollès)

En els darrers anys han proliferat les vies verdes aprofitant antics traçats ferroviaris o camins rals. Una de les més conegudes, amb més de 20 anys d'història, és la Ruta del Ferro i el Carbó que uneix Ripoll amb Sant Joan de les Abadesses. Amb un desnivell molt suau, és ideal per pedalar en família (o fer-lo caminant, corrent o amb patins) i combinar-ho amb la descoberta del patrimoni romànic del Baix Ripollès. La via verda té diversos ramals en funcionament –Ogassa i colònia Llaudet- i està previst que els propers mesos s'allargui tant cap a Campdevànol com cap a Camprodon i la Garrotxa.
 

Tipus de ruta: lineal (10,3 km només anada).
Dificultat: fàcil.
Més informació i track.



Estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell)

L'estany d'Ivars i Vila-sana, a la comarca del Pla d'Urgell, és el de major superfície de Catalunya amb més de 156 hectàrees. L'estany es pot visitar per lliure o en visites guiades. Hi ha dues zones d'arribada, una a cada extrem, amb aparcament, caseta d'informació i plafons d'interpretació d'on parteix un itinerari naturalístic principal que les enllaça. Són 5 km, aptes per recórrer amb tota la família a peu o en bicicleta, amb aguaits, miradors, àrees de descans amb taules i bancs, plafons informatius, passarel·les i altres itineraris secundaris que faciliten la descoberta de l'espai.
 

Tipus de ruta: circular (5,0 km).
Dificultat: molt fàcil.
Més informació i track.



Avenc de la Febró (Baix Camp)

L'Avenc de la Febró és una esquerda oberta a la cinglera de la Mussara, a la comarca del Baix Camp. Té uns 300 metres de llargada, uns 30 metres de fondària i una amplada que oscil·la entre els 6 i els 8 metres. Al seu interior, hi ha dues cavitats entre la que destaca la cova Gran on s'hi van amagar contrabandistes i, segons la tradició, el general Prim. Una ruta circular de 7,4 km permet descobrir-lo tot passant pel poble abandonat de la Mussara i un refugi que ens permetrà fer-hi un mos.
 

Tipus de ruta: circular (7,4 km).
Dificultat: fàcil-moderada.
Track.



Miradors del delta del Llobregat i l'aeroport del Prat (Baix Llobregat)

Ruta per a tota la família, sense desnivell i a tocar de Barcelona. Amb menys de 5 quilòmetres (anar i tornar) permet descobrir diversos elements del patrimoni cultural i natural del delta del Llobregat, una autèntica joia amagada al costat de la gran ciutat. La torre de la Bunyola és un mirador fantàstic per observar les platges de la ca l'Arana i dels Carabiners, sempre amb una important presència d'aus. La ruta també passa per l'antiga caserna dels Carabiners, construïda el 1844, així com l'espectacular mirador del Semàfor, una enorme construcció accessible amb unes passarel·les de fusta. De tornada, un must per a la mainada és el mirador d'avions de l'aeroport del Prat que permet observar i fotografiar les aeronaus a escassos metres dels nostres caps.
 

Tipus de ruta: lineal (4,7 km anar i tornar).
Dificultat: molt fàcil.
Més informació.




Una producció de l'equip de brand
Arnau Urgell i Vidal (coordinació i textos)
Guillem Bellafont (disseny)
Nadina Urgell (contacte)
Samuel de la Fuente i Guifré Miquel (assessorament i imatges)
Josep Maria Montaner, Sofia Cabanes, Turisme de Catalunya, Turisme Berguedà, Ara Lleida i Turisme Baix Llobregat (fotos)
Arnau Urgell i Vidal
Periodista especialitzat en canvi climàtic i educació ambiental
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat