Paula Jaume

Una mala dieta en el pare afecta la salut de la futura criatura

Els mals hàbits modifiquen les proteïnes de l'esperma i poden desencadenar malalties, segons ha provat una investigació

22 de març de 2021 a les 10:30h
Paula Jaume
per Criar.cat
Un estudi realitzat per la Universitat McGill de Canadà ha descobert el mecanisme a través del qual els espermatozoides recorden aspectes com la dieta, l'estil de vida o l'impacte de l'estrès en els pares i posteriorment traslladen aquestes dades a l'embrió, utilitzant molècules que no pertanyen a l'ADN.

La investigació ha provat que els canvis induïts en la dieta provoquen alteracions en els embrions i defectes congènits a la columna vertebral i el crani. I també ha trobat el mecanisme pel qual els dèficits alimentaris del pare es transmeten a l'embrió.


Ho han fet alimentant ratolins amb una dieta deficitària en àcid fòlic. En fer-ho han observat efectivament alteracions en l'expressió dels gens dels embrions. El que més ha sorprès, però, ha estat que aquests canvis en l'esperma es transmetien durant la fertilització i es mantenien durant el desenvolupament de l'embrió.

Se sap que l'ADN és el factor principal en la transmissió genètica que determina la predisposició a contraure determinades malalties. Les característiques que passen a les criatures depenen de l'ADN i, concretament, de la seqüència dels diferents gens. Només  mutacions en aquests seqüències, poden alterar aquest ordre.


Però en els últims anys, estudis han anat confirmant que aquesta és només una part de l'herència. Altres qüestions com la forma de vida, l'alimentació o les condicions de sobrepès en els progenitors també poden influir directament en la descendència. Això significa que episodis vitals també influirien en la genètica, a part de la seqüència de gens que s'hagin heretat. És el que s'anomena epigenètica.

 

T'ha agradat aquest contingut?
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat