Paula Jaume

Una mala dieta en el pare afecta la salut de la futura criatura

Els mals hàbits modifiquen les proteïnes de l'esperma i poden desencadenar malalties, segons ha provat una investigació

per Criar.cat
Paula Jaume
Un estudi realitzat per la Universitat McGill de Canadà ha descobert el mecanisme a través del qual els espermatozoides recorden aspectes com la dieta, l'estil de vida o l'impacte de l'estrès en els pares i posteriorment traslladen aquestes dades a l'embrió, utilitzant molècules que no pertanyen a l'ADN.

La investigació ha provat que els canvis induïts en la dieta provoquen alteracions en els embrions i defectes congènits a la columna vertebral i el crani. I també ha trobat el mecanisme pel qual els dèficits alimentaris del pare es transmeten a l'embrió.


Ho han fet alimentant ratolins amb una dieta deficitària en àcid fòlic. En fer-ho han observat efectivament alteracions en l'expressió dels gens dels embrions. El que més ha sorprès, però, ha estat que aquests canvis en l'esperma es transmetien durant la fertilització i es mantenien durant el desenvolupament de l'embrió.

Se sap que l'ADN és el factor principal en la transmissió genètica que determina la predisposició a contraure determinades malalties. Les característiques que passen a les criatures depenen de l'ADN i, concretament, de la seqüència dels diferents gens. Només  mutacions en aquests seqüències, poden alterar aquest ordre.


Però en els últims anys, estudis han anat confirmant que aquesta és només una part de l'herència. Altres qüestions com la forma de vida, l'alimentació o les condicions de sobrepès en els progenitors també poden influir directament en la descendència. Això significa que episodis vitals també influirien en la genètica, a part de la seqüència de gens que s'hagin heretat. És el que s'anomena epigenètica.

 
T'ha agradat aquest contingut?
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Mathilde Langevi
Paola Roig
Et passa? Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Garret Jackson
Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!
Imatge il·lustrativa
Nathan Dumlao
El clítoris sí. Amb aigua i prou.
Imatge il·lustrativa
Anvesh
Els trajectes llargs poden resultar feixucs pels més petits de la casa
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres