Paula Jaume

Tips per gestionar el canvi d'hora amb criatures

Com afecta el canvi d'hora als nostres fills o filles? Com podem fer una transició gradual per evitar trastorns del son?

Paula Jaume
per Criar.cat
S'apropa el canvi d'hora i les famílies ens preocupem perquè no causi trastorns de son en les nostres criatures. Amb què ho notarem més? Sobretot en les migdiades, i amb l'hora d'anar a dormir o de llevar-se. El seu rellotge intern es manté constant tot i el canvi, és per això que els primers dies podem notar alteracions en el patró de son o bé en el seu estat anímic, com per exemple, que estiguin més irritables, nerviosos o cansats.

Què podem fer? La coach de son infantil Olga Sesé, de BabyRem, proposa alguns trucs per fer la transició de forma gradual: 


Ajustar l'hora de dormir dies abans del canvi. Podeu avançar o retardar (segons si és horari d'hivern o d'estiu), en quatre fases de 15 minuts l'hora d'anar a dormir. El recomanable és començar a fer-ho dilluns de la mateixa setmana per així arribar al diumenge podent-los dormir una hora abans o després de l'habitual.

Així, per exemple, si normalment els poseu a descansar a les 20h, en cas de canvi a l'horari d'estiu, dilluns i dimarts ho faríeu a les 19.45h, dimecres i dijous a les 19.30h i divendres i dissabte a les 19.15h. En cas de canvi a l'horari d'hivern, dilluns i dimarts ho faríeu a les 20.15h, dimecres i dijous a les 20.30h, i divendres i dissabte a les 20.45h. Si disposeu de menys dies, també podeu fer-ho. L'important és que no sigui de cop, sinó progressiu. 


Avançar o retardar gradualment l'hora de llevar-se. Desperteu la vostra criatura 15 minuts abans o després (en funció de si és estiu o hivern) seguint la mateixa tècnica que heu fet amb l'horari de dormir. Per exemple, a l'estiu si es desperta a les 7 del matí, intenteu despertar-lo a les 6.45h durant dos dies i a les 6.30h durant dos dies més. A l'hivern, intenteu despertar-lo a les 7.15h durant dos dies i a les 7.30h durant dos dies més. 

Canviar l'horari dels àpats i les migdiades. També convé avançar o retardar l'hora de menjar i de descansar al migdia de forma gradual. De la mateixa manera que has mogut l'hora de dormir 15 minuts de forma progressiva, fes-ho també amb els àpats.   

I, per últim, la llum natural. Eviteu interferències de llum solar. Utilitzeu les persianes per enfosquir bé l'habitació. Recordeu que l'exposició a la llum solar envia un senyal al nostre cos informant-lo que és de dia i que es pot activar. 

T'ha agradat aquest contingut?
 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres