Paula Jaume

Tips per gestionar el canvi d'hora amb criatures

Com afecta el canvi d'hora als nostres fills o filles? Com podem fer una transició gradual per evitar trastorns del son?

per Criar.cat
Paula Jaume
S'apropa el canvi d'hora i les famílies ens preocupem perquè no causi tratorns de son en les nostres criatures. Amb què ho notarem més? Sobretot en les migdiades, i amb l'hora d'anar a dormir o de llevar-se. El seu rellotge intern es manté constant tot i el canvi, és per això que els primers dies podem notar alteracions en el patró de son o bé en el seu estat anímic, com per exemple, que estiguin més irritables, nerviosos o cansats.

Què podem fer? La coach de son infantil Olga Sesé, de BabyRem, proposa alguns trucs per fer la transició de forma gradual: 


Ajustar l'hora de dormir dies abans del canvi. Podeu avançar, en quatre fases de 15 minuts, l'hora d'anar a dormir. El recomanable és començar a fer-ho dilluns de la mateixa setmana per així arribar al diumenge podent-los dormir una hora abans de l'habitual. Així, per exemple, si normalment els poseu a descansar a les 20h, dilluns i dimarts ho faríeu a les 19.45h, dimecres i dijous a les 19.30h i divendres i dissabte a les 19.15h.  

Avançar gradualment l'hora de llevar-se. Desperteu la vostra criatura 15 minuts abans seguint la mateixa tècnica que heu fet amb l'horari de dormir. Per exemple, si es desperta a les 7 del matí, intenteu despertar-lo a les 6.45h durant dos dies i a les 6.30h durant dos dies més. 


Canviar l'horari dels àpats i les migdiades. També convé avançar l'hora de menjar i de descansar al migdia de forma gradual. De la mateixa manera que has avançat l'hora de dormir 15 minuts de forma progressiva, fes-ho també amb els àpats.   

I, per últim, la llum natural. Eviteu que entri la llum solar del matí. Utilitzeu les persianes per enfosquir bé l'habitació. Recordeu que l'exposició a la llum solar envia un senyal al nostre cos informant-lo que ja és de dia i que es pot activar. 

T'ha agradat aquest contingut?
 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres