Paula Jaume

Tips per gestionar el canvi d'hora amb criatures

Com afecta el canvi d'hora als nostres fills o filles? Com podem fer una transició gradual per evitar trastorns del son?

25 d'octubre de 2022 a les 08:00h
Paula Jaume
S'apropa el canvi d'hora i les famílies ens preocupem perquè no causi trastorns de son en les nostres criatures. Amb què ho notarem més? Sobretot en les migdiades, i amb l'hora d'anar a dormir o de llevar-se. El seu rellotge intern es manté constant tot i el canvi, és per això que els primers dies podem notar alteracions en el patró de son o bé en el seu estat anímic, com per exemple, que estiguin més irritables, nerviosos o cansats.

Què podem fer? La coach de son infantil Olga Sesé, de BabyRem, proposa alguns trucs per fer la transició de forma gradual: 


Ajustar l'hora de dormir dies abans del canvi. Podeu avançar o retardar (segons si és horari d'hivern o d'estiu), en quatre fases de 15 minuts l'hora d'anar a dormir. El recomanable és començar a fer-ho dilluns de la mateixa setmana per així arribar al diumenge podent-los dormir una hora abans o després de l'habitual.

Així, per exemple, si normalment els poseu a descansar a les 20h, en cas de canvi a l'horari d'estiu, dilluns i dimarts ho faríeu a les 19.45h, dimecres i dijous a les 19.30h i divendres i dissabte a les 19.15h. En cas de canvi a l'horari d'hivern, dilluns i dimarts ho faríeu a les 20.15h, dimecres i dijous a les 20.30h, i divendres i dissabte a les 20.45h. Si disposeu de menys dies, també podeu fer-ho. L'important és que no sigui de cop, sinó progressiu. 


Avançar o retardar gradualment l'hora de llevar-se. Desperteu la vostra criatura 15 minuts abans o després (en funció de si és estiu o hivern) seguint la mateixa tècnica que heu fet amb l'horari de dormir. Per exemple, a l'estiu si es desperta a les 7 del matí, intenteu despertar-lo a les 6.45h durant dos dies i a les 6.30h durant dos dies més. A l'hivern, intenteu despertar-lo a les 7.15h durant dos dies i a les 7.30h durant dos dies més. 

Canviar l'horari dels àpats i les migdiades. També convé avançar o retardar l'hora de menjar i de descansar al migdia de forma gradual. De la mateixa manera que has mogut l'hora de dormir 15 minuts de forma progressiva, fes-ho també amb els àpats.   

I, per últim, la llum natural. Eviteu interferències de llum solar. Utilitzeu les persianes per enfosquir bé l'habitació. Recordeu que l'exposició a la llum solar envia un senyal al nostre cos informant-lo que és de dia i que es pot activar. 

T'ha agradat aquest contingut?
 

 
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Daria Shevtsova
per Alba Carreres
Una activitat per abans d'anar a dormir que genera vincles i ajuda a pensar
Imatge il·lustrativa
Caçations
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Luma Pimentel via Unsplash
Una guia ràpida per fer-te una mica més senzilla tota la paperassa
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres