Paula Jaume

GUIA: Com és la caca del meu fill/a?

Quins colors són normals i quins no? Quantes deposicions ha de fer al dia? Com ha de ser la consistència?

Paula Jaume
Les deposicions d’un nadó poden arribar a ser molt variades, tant en el color com en la textura. Però, què considerem normal i què ens hauria de preocupar?
 

GROC

El color gros mostassa és el color típic de les deposicions d’un recent nascut, especialment d’aquells que fan lactància materna. Solen ser deposicions líquides o semilíquides amb grumolls.

 
VERD

Algunes vegades els nadons poden fer les caques verdes i sol ser un color normal. En algunes ocasions pot associar-se a alguna intolerància a algun aliment, com per exemple a la lactosa, però en aquest cas aniria acompanyada de malestar, de mucositat a la femta o algun altre símptoma.

En el cas d’un nado que pren pit, si persisteixen les deposicions de color verd caldria fer una valoració de la tècnica de la lactància, ja que també pot ser un indicador de que el nadó no està buidant el pit de forma completa.
 

MARRÓ

En tots els seus tons i varietats, les caques de color marró es consideren normals. Són especialment freqüents en els nadons que s’alimenten amb biberó.
 
NEGRE

Les caques negres, com el petroli, han de posar-nos en alerta. Quan els nadons neixen les primeres deposicions que fan s’anomenen meconi i són de color verd molt fosc, casi negre, aquestes no ens preocupen. Però si quan un nadó ja té varis dies de vida i fa una deposició negre, s’ha de revisar. En aquest cas la causa podria ser un sagnat a la part superior del sistema digestiu. Aquesta sang amb el pas a través del sistema digestiu s’ha oxidat i s’ha convertit de color negre.

A vegades podem trobar petits fils negres a les caques del nostre nadó quan comença l’alimentació complementària i menja plàtan. Això correspon a la fibra del plàtan i no ha de preocupar-nos.

També podem veure deposicions negres si el nadó ha ingerit sang degut a clivelles del pit de la mare.
 
 

BLANC

El color blanc neu de les caques és un color que als pediatres ens preocupa, pot significar algun problema en el fetge. Per tant, caldria que consultéssiu al vostre pediatre.
 
VERMELL

Quan apareix el color vermell a les caques sol significar la presència de sang. Algunes causes de trobar sang a les caques son: una gastroenteritis, una fissura a la zona del anus per un restrenyiment, una al·lèrgia a la proteïna de la llet de la vaca, un pòlip o altres malalties intestinals.
 
Recordeu també que depèn els aliments que mengem pot ser que les nostres deposicions canviïn de color, per exemple si mengem tinta de calamar podrem fer les caques negres, sense que això signifiqui cap malaltia.
 

Què ens ha de preocupar en relació al color de les caques?
 
En termes generals ens ha de preocupar especialment el color blanc, vermell o negre.
 
Com ha de ser el ritme deposicional? 
 
Durant el primer mes, el nadó sol fer diverses deposicions al dia, fins i tot una després de cada presa. Això ens indica que està menjant amb normalitat i que augmenta bé de pes.
 
A partir del mes, els nadons poden passar a fer menys deposicions. Fins i tot estar varis dies sense fer caca. Això no és equivalent a restrenyiment, si quan fa les deposicions són de consistència normal.
 
També és habitual que canvi el ritme de deposicions quan iniciem l’alimentació complementària, ja que passem de ingerir només líquid a incorporar sòlids.
 
Què ens ha de preocupar en relació a la consistència de les caques?
 
Si fa deposicions de forma més infreqüent però sobretot si la consistència es en forma de petites boletes dures o té malestar. Això pot indicar que té restrenyiment.

Si fa deposicions molt més líquides, de forma repetida, per pensar en una diarrea.


T'ha agradat aquest contingut?
 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis més de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
Rafael Henrique
per Paola Roig
No totes hem de parir en una banyera al saló de casa nostra, ni tampoc hem de fer-ho a la sala de parts d'un hospital
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres / Roger Aranda
Claus per posar límits amb l'ús de pantalles
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres