Thomas Park

Ja no es poden fer classes virtuals amb la càmera apagada si l'escola no vol

Els centres educatius reben autorització per poder exigir a l'alumnat que mantingui la càmera encesa durant les sessions en línia

Thomas Park
per Criar.cat
Les classes virtuals s'hauran de fer sempre amb les càmeres enceses. 
L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha amès un dictamen en què permet als centres educatius poder exigir a l'alumnat que mantingui activa la càmera durant les sessions en línia. 

Considera que, en l'actual context de pandèmia, aquest tractament de les dades personals, inclosa la imatge, és lícit si és proporcional, perquè es basa en l'interès públic, fins i tot sense tenir l'autorització de l'alumnat, ni dels pares o tutors tractant-se de menors.


La decisió de l'APDCAT es fonamenta en el fet que els centres educatius tenen l'obligació legal d'assegurar i garantir la funció educativa del seu alumnat, una missió que es considera d'interès públic. I afegeix que la llei d'educació els habilita legalment per al tractament de les dades necessàries per a l'exercici d'aquesta funció docent i orientadora, sense necessitat que l'alumne/a o les famílies n'atorguin el consentiment. Això sí, en descarta la gravació, que considera "invasiva", llevat que sigui imprescindible per a l'activitat.

El dictamen té en compte l'actual situació de pandèmia i recorda que les autoritats sanitàries i educatives prioritzen la formació a distància i les classes en línia davant la presencialitat, en determinats supòsits, una normativa que els centres educatius han d'aplicar.

La decisió respon la consulta d'una entitat educativa que volia saber si podia obligar els alumnes a activar la càmera durant les classes i si l'alumnat podia negar-s'hi al·legant el seu dret d'imatge i/o privacitat.

En aquest sentit, l'APDCAT recorda que la normativa de protecció de dades preveu que també l'alumnat pugui exercir els seus drets d'accés, rectificació, supressió o oposició, entre d'altres, al tractament de les seves dades personals, ja sigui directament o a través dels pares o tutors. I especifica que el podran demanar els alumnes majors de 14 anys o bé els pares o tutors legals i que caldrà que "es fonamenti en motius relacionats amb la situació particular de l'alumnes o del seu entorn familiar".

T'ha agradat aquest contingut?
 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres