Kelly Sikkema

Quan he de dur la meva criatura a Urgències?

El cap d'Urgències pediàtriques de Sant Joan de Déu ens explica els senyals d'alerta

18 d'abril de 2021 a les 12:17h
Kelly Sikkema

Quan les nostres criatures tenen un accident o emmalalteixen se'ns encenen totes les alarmes. Sense coneixements mèdics i moltes vegades sense tampoc poder entendre bé què els passa o quin mal tenen perquè no ho saben explicar, les famílies ens sentim molt impotents i necessitem recórrer a un diagnòstic mèdic. Però quins són els senyals que ens han de fer córrer a Urgències quan tenim criatures?

La febre, la dificultat respiratòria, el dolor abdominal, els traumatismes o les intoxicacions són els 5 principals motius de consulta, segons el cap d'Urgències pediàtriques de l'Hospital Sant Joan de Déu, el Dr. Carles Luaces. Parlem d'aquestes situacions i de què ens ha de preocupar:


  1. Febre
  2. Petèquies
  3. Cremades
  4. Dificultats respiratòries
  5. Traumatismes
  6. Quadres intestinals


Febre:


És segurament el motiu de consulta més recorrent. En cas de febre és molt important tenir present l'edat de la criatura. No és el mateix un infant de dos mesos que un de 6 anys.

Una criatura de menys de tres mesos amb febre ha d'estar valorada sempre per un/a metge. A partir dels 18-24 mesos hem de tenir clar que efectiament la febre és un senyal d'alarma, però podem esperar 24/48 hores d'evolució sempre que no hi hagi signes d'afectació de l'estat general com, per exemple, lesions a la pell, vòmits sense parar, plors constants o dificultats respiratòries. En aquests darrers casos, és important recórrer urgentment a l'hospital o a l'atenció primària. 

En cas que la febre no estigui acompanyada d'altres símptomes, i la criatura respiri bé i tingui bon color, podem aplicar antitèrmics si hi ha malestar o dolor, i esperar un o dos dies per veure com evoluciona la malaltia. Si passa aquest temps la febre no remet, s'ha de consultar amb el/la metge.

Aquest marge, sempre que no hi hagi altres signes de gravetat, facilita moltes vegades el diagnòstic perquè si anem immediatament al CAP o a l'hospital quan la nostra criatura fa febre, no donem temps que la malaltia doni la cara i es pugui fer un diagnòstic precís. 




 Petèquies: 

Les petèquies són petites hemorràgies cutànies i pot ser senyal d'una malaltia greu. És per això que si n'identifiquem en el cos de la nostra criatura, és important anar de forma urgent a l'hospital o al CAP perquè facin una valoració mèdica. Com sabem que són petèquies? Són lesions petites de color vermell de la mida del cap d'una agulla que no desapareixen quan estires la pell del teu fill/a. No s'han de confondre amb els exantemes vírics, que són també erupcions vermelles a la pell relativament freqüents en un quadre viral i que remeten amb el curs de la malaltia.  



 Cremades:

Quan tenim una lesió per cremada, primer hem de valorar la gravetat. En casos greus, convé trucar el 112 i requerir una ambulància perquè com més aviat s'actuï sobre la cremada de la criatura, millor.

En el cas de cremades més petites, el primer que cal fer és baixar ràpidament la temperatura aplicant aigua freda sobre la lesió. És aconsellable donar analgèsic si la criatura refereix dolor, però si la cremada no passa de l'envermelliment, i per tant és superficial, no cal recórrer d'urgència a un centre mèdic.

Si en canvi, veiem que la cremada és més profunda i evoluciona amb butllofes, llavors sí que convé que hi hagi una valoració mèdica de la lesió. És important tenir en compte que no s'han d'aplicar substàncies com la pasta de dents, ni res de tot això. El que sí que es recomana és netejar bé la ferida amb aigua i sabó, perquè la pell fa de una barrera i quan està danyada pot ser una vida d'accés de gèrmens a l'organisme. 




 Dificultats respiratòries:

Sempre que una criatura evidenciï dificultat respiratòria, cal fer una valoració mèdica urgent. Com identifiquem aquestes dificultats? Quan una criatura té problemes respiratoris normalment respira de tal manera que se li marquen les costelles i ho fa més de pressa. Més de 50 respiracions per minut en criatures es considera dificultat respiratòria. Cal sempre acudir a un centre mèdic perquè aquests quadres són evolutius i, per tant, la tendència és a l'empitjorament. 



 Traumatismes:

Depèn molt del traumatisme. Evidentment els més preocupants són els traumatismes craneals però dins d'aquests n'hi ha de més i menys perillosos. En aquest sentit, el frontal és menys delicat que l'occipital o lateral. 

Els signes que ens han de preocupar són la tendència a la somnolència fora de les hores de son, els vòmits recorrents o una pèrdua de coneixement de més d'un minut. És important saber que en aquests casos no es fa radiografia perquè no aporta informació útil per aquest tipus de traumatismes, i que es reserva el TAC per a sospites de lesió cerebral. 




 Quadres intestinals:

El que més preocupa en quadres d'infecció intestinal és la deshidratació. Però això és més probable en criatures petites. En nens més grans que ja tenen set, i veuen aigua per si sols, no és tan freqüent.

Per sota els 2/3 anys, si veiem que la criatura no menja, té els ulls enfonsats, fa menys pipí, té la boca o la llengua seca, sí que hem de recórrer a l'hospital/CAP perquè valorin el seu estat.

Per altra banda, no cal ser molt estrictes amb la dieta. Anys enrera es recomanava una dieta tova en aquests casos però ara s'aconsella una dieta normal i variada, menjar sovint i en poca quantitat. 



 


T'ha agradat aquest contingut?

Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat