Paula Jaume

Com s'han de rentar les dents les criatures?

Consells per ensenyar a rentar les dents als teus fills/es i alguns mites desmentits sobre la higiene bucal

Paula Jaume
per Criar.cat
Quan han de començar a rentar-se les dents les criatures? Quina pasta és adeqüada per a cada edat? I si no volen , com ho hem de fer? El raspallat diari de les dents és un hàbit higiènic de salut que ha d'iniciar-se de ben petits. Ho expliquen els pediatres Elena Blanco i Gonzalo Oñoro, que donen alguns consells perquè els nostres fills/es tinguin una bona salut oral. 

La higiene dental ha d'iniciar-se amb les primeres dents. Temps enrere no es prestava atenció a raspallar les dents en aquestes edats perquè hi havia la creença que si eren de llet, i per tant havien de caure, no calia. Però el cert és que si hi ha dents, siguin o no definitives, hi ha possibilitat de càries. Per tant, no s'ha d'esperar que el bebè sigui gran per començar a rentar-les. 


Les dents s'han de rentar almenys dos cops al dia. Els raspallats que no poden faltar són els del matí, després de l'esmorzar, i el d'abans d'anar a dormir. 

Cal utilitzar sempre pasta amb fluor. El fluor és un mineral natural que ajuda a enfortir els teixits de les dents com ara l’esmalt i la dentina. També té poder antimicrobià, això li permet neutralitzar part dels bacteris de la boca i dificultar que puguin fabricar l’àcid que fa malbé les dents. Si la pasta dental que en conté és com si no els netegessis les dents.


En el cas que els vostres fills/es s'empassin la pasta no passa res. Necessitaria tragar-se la quantitat de pasta de 13 raspallats cada día durant mesos perquè tingués algun efecte negatiu sobre la seva salut. 

En menors de 5 anys la quantitat ha de ser de 1.000 ppm i en majors de 5 anys, 1.450 ppm. Pel que fa a la quantitat, en menors de 3 anys es recomana posar l'equivalent a un gra d'arròs i en majors de 3 anys, com un pèsol. 

No cal esbandir la boca. Si ho fas, elimines el fluor de les dents, que és el que les protegeix contra les càries. Per això el més adequat és escupir l'excés de pasta que hagi quedat a la boca sense esbandir. 

La higiene dental és responsabilitat dels adults. Fins als 4 anys, el raspallat de dents l'ha de fer el pare o la mare. A partir d'aquesta edat, a mesura que vagin guanyant autonomia, cal supervisar bé que la neteja sigui adequada i amb la quantitat de pasta suficient. 

Què passa si no li agrada rentar-se les dents? És preferible un raspallat curt i efectiu que un estira-i-arronsa amb la criatura. El que cal realment és que la passada del raspall sigui efectiva més que la durada del rentat. Realitzar 4 o 5 passades ben fetes per la zona dental és més important que el temps total de raspallat. 

Els aliments que contenen sucres són els que més càries produeixen. El consum freqüent d'aliments ensucrats (carmels, sucs, refrescos, galetes, xocolata, dolços, etc.) estan associats a l'aparició de càries, a més de tenir altres efectes negatius per la salut. Han d'evitar-se al màxim i en cas de consumir-los, rentar després les dents. 

És adequat visitar l'odontopediatra a partir de l'any de vida. Cal fer un seguiment del desenvolupament dental, introduir bons hàbits d'higiene dental i detectar possibles alteracions. 

Segueix els pediatres Elena Blanco i Gonzalo Oñoro a les xarxes
.

T'ha agradat aquest contingut?
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres