Paula Jaume

Quina vacuna es posarà a les embarassades?

És segura la vacuna contra la Covid en cas de persones gestants? Quan es començaran a vacunar?

per Criar.cat
Paula Jaume

A mesura que avança la campanya de vacunació, anem tenint més informació sobre com se subministrarà el vaccí en cas d'embaràs o lactància. La comissió de Salut Pública ha aprovat vacunar amb Pfizer o Moderna aquests dos col·lectius. Se les immunitzarà quan els hi pertoqui per franja d'edat.

Les vacunes de la Covid no estan contraindicades en les embarassades, de fet no hi ha indicis de cap problema de seguretat. Però tampoc hi ha evidència suficient per recomanar-les de forma general perquè fins ara només s'han vacunat embarassades sanitàries o de col·lectius essencials. De fet, el protocol recull que només si una dona es troba molt exposada o té un alt risc de complicacions de la Covid es pot plantejar en una valoració de risc-benefici.


A Catalunya només s'han registrat 30 embarassades vacunades, un nombre ínfim en comparació als més de 3 milions de dosis que s'han administrat a Catalunya. Experts destaquen la importància de balancejar riscs i beneficis i confien que quan la vacuna arribi als grups d'edat de la majoria d'embarassades -a partir del juny- hi hagi més dades.

La vacuna encara no ha arribat als grups d'edat de les embarassades, tot i que ho farà en les properes setmanes, i fins ara només hi han optat les dones que pertanyen a col·lectius que s'han prioritzat en la immunització, com treballadores de residències, sanitàries, docents o policies. En la majoria de casos s'ha optat, si era possible, per allunyar-les de la primera línia d'exposició. Segons l'estratègia de vacunació, també s'han pogut vacunar les que tenen un alt risc per tenir una patologia greu.


"El que sí que podem dir és que no està contraindicat vacunar-se i que estaria indicat en persones gestants que treballen a primera línia o que tenen malalties com diabetis pregestacional, cardiopatia materna, obesitat mòrbida, nefropaties, afeccions respiratòries greus, hipertensió arterial o immunosupressió. En aquests casos poden tenir més complicacions a l'hora de contraure la Covid en l'embaràs, sobretot el tercer trimestre, i per tant el benefici seria major", destaca la presidenta de l'Associació Catalana de Llevadores, la llevadora i doctora Gemma Falguera.

"No tenim dades en embarassades, hem d'esperar", assenyala la cap de Secció d'Obstetrícia de Vall d'Hebron, la doctora Anna Suy, que afegeix: "En teoria el risc és molt baix i és molt probable que acabin sent segures en les dones embarassades, però ara com ara no ho sabem".

En altres països, com al Regne Unit, el criteri ha estat similar. El genetista i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la Universitat de Leicester Salvador Macip explica que la recomanació ha estat que les dones embarassades es vacunessin si estaven en situacions de risc i de moment no s'ha vist cap complicació especial. "Per prudència no s'ha recomanat vacunar les embarassades per sistema, però cada vegada veiem més que le Covid dona complicacions a les embarassades. És a dir, hi ha molt més risc de patir problemes amb la Covid que amb la vacuna. Per tant, s'està recomanant que les embarassades es comencin a vacunar. És una qüestió d'avaluar els possibles riscs", indica.


De fet, un estudi internacional recent ha demostrat que la Covid-19 augmenta en un 50% el risc de complicacions durant l'embaràs, com part prematur, preeclàmpsia o ingrés a l'UCI. És una xifra molt superior a la que s'havia estimat a principis de la pandèmia. La majoria de dones embarassades amb el coronavirus són asimptomàtiques, però les que tenen símptomes de la Covid tenen més risc de complicacions.T'ha agradat aquest contingut?

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Mathilde Langevi
Paola Roig
Et passa? Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Garret Jackson
Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!
Imatge il·lustrativa
Nathan Dumlao
El clítoris sí. Amb aigua i prou.
Imatge il·lustrativa
Anvesh
Els trajectes llargs poden resultar feixucs pels més petits de la casa
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres