IGordon Primus

Per què els encanten les rutines?

Té una explicació científica. Ens ho explica l'Elisenda Pascual

17 de maig de 2021 a les 07:14h
IGordon Primus
Sopar més o menys a la mateixa hora, tenir uns hàbits, unes rutines en arribar a casa, a l'hora d'anar a dormir. Pot semblar una bajanada, però no ho és. Just el dia que fas quelcom diferent, que hi ha visites inesperades, li costa més menjar, anar a dormir o hi ha enrabiades o rebequeries. Per què passa això?

Aquesta situació tan comuna té una explicació científica i psicològica. Segons ens explica l'Elisenda Pascual, psicòloga i psicoterapeuta, les rutines, pels nostres fills i per les nostres filles, els dóna una sensació de control de les seves vides.


"Les criatures viuen en un món híper adultitzat, on constantment se'ls diu què han de fer, on han d'anar, com ho han de fer... la rutina, quan saben que aquest matí ens llevarem, anirem a escola, a la tarda hi ha piscina i que avui sopen amb els avis, vas a veure la tieta, i sobretot quan hi ha separacions, els genera una sensació de control i un benestar interior", assegura.

Segons ens explica, cal que tinguem present aquesta sensació. És una de les poques estructures que poden tenir els infants dintre de la seva quotidianitat i per això és tan important respectar-les. 


"Parlar de rutines també implica parlar de transicions. Quan un infant està fent una activitat i ha de passar a fer-ne una altra, l'hem de poder acompanyar, aconseguir integrar i interioritzar que hi ha un temps destinat a aquesta transició (de passar d'aquesta activitat A a l'activitat B)", afirma.

Elisenda Pascual assegura que això no és fàcil, perquè les criatures viuen amb el present infinit, una atemporalitat, el temps és tan abstracte que els costa moltíssim. "Nosaltres, com a persones adultes, hem de poder aconseguir, que de la manera més respectuosa possible, transitin d'aquest espai A a un espai B dintre d'aquesta rutina quotidiana", explica. 


Algunes claus per aconseguir-ho:

Anicipar-nos al canvi
Comunicar-nos de manera assertiva
Respectar-los els temps
Mantenir uns bons hàbits i rutines


T'ha agradat aquest contingut?
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat