Setmana 28 d'embaràs

Els canvis al cos, les alteracions i els consells de salut per a la setmana 28 d'embaràs

9 de setembre de 2020 a les 09:59h
per Criar.cat
Ara per ara el bebè pesa entre 1.100 i 1.200 grams i mesura entre 35 i 37 centímetres. Les cissures pròpies del cervell ja s’han format i el sistema immunològic comença a funcionar independentment. 

El desenvolupament i maduresa dels òrgans vitals ja és quasi definitiu. A partir d’aquesta setmana els canvis seran bàsicament d’augment de volum i de pes. El bebè comença a ser fotosensible, però tot i això, fins després del naixement no començarà a percebre bé els colors i les formes.

Ara el nadó anirà entrenant la seva respiració inhalant i exhalant líquid amniòtic i ho podrà fer gràcies a una substància tensoactiva que permet que els alvèols fer-ho amb normalitat. 

Què es pot notar?

Els efectes de les hormones de l’embaràs poden provocar entre altres coses dolors a la pelvis. També la zona lumbar es pot veure ressentida a causa de l’augment de pes al ventre i del canvi d’eixos de gravetat. 

L’úter també variarà lleugerament la seva forma creixent més per la part inferior que per la superior. 

Consells de salut

A partir d’aquesta setmana solen començar els cursos de preparació al part per a les futures mares i parelles. És un bon moment per informar-se sobre els tipus de part, la lactància i d’altres qüestions pràctiques i organitzatives sobre aquest nou període. 

Entre la setmana 28 i 29 són les setmanes en les que se solen realitzar ecografies en 3D per aquelles persones que així ho vulguin, tot i això l’evidència científica no les recomana. 

Al voltant d’aquesta setmana és el moment idoni per administrar gammaglobulina antiD a les embarassades amb Rh negatiu per evitar la formació d’anticossos que puguin desenvolupar la malaltia hemolítica del nounat.  Setmana 42 Setmana 41 Setmana 40 Setmana 39 Setmana 38 Setmana 37 Setmana 36 Setmana 35 Setmana 34 Setmana 33 Setmana 32 Setmana 31 Setmana 30 Setmana 29 Setmana 28 Setmana 27 Setmana 26 Setmana 25 Setmana 24 Setmana 23 Setmana 22 Setmana 21 Setmana 20 Setmana 19 Setmana 18 Setmana 17 Setmana 16 Setmana 15 Setmana 14 Setmana 13 Setmana 12 Setmana 11 Setmana 10 Setmana 9 Setmana 8 Setmana 7 Setmana 6 Setmana 5 Setmana 4 Setmana 3 Setmana 2 Setmana 1

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Martí Artalejo
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat