Ekaterina Shakharova

Contes d'avis i nets: emocions, records i lliçons de vida

Per celebrar el Dia dels Avis us portem un recull de títols per a diferents edats que parlen del valor de la relació amb les persones grans

26 de juliol de 2021 a les 08:00h
Ekaterina Shakharova
Amor, respecte, experiència, història, lliçons de vida, records... Els avis i àvies juguen un paper molt important en la criança, i sovint estableixen relacions molt especials amb els nets i netes. Molts tenen un paper clau en la conciliació familiar, potser més del que els pertocaria. D'altres juguen un paper més secundari.

Sigui com sigui els volem retre homenatge i per això ens afegim a la celebració del Dia dels Avis portant-vos aquest recull de contes. Alguns són novetats editorials, i d'altres no tant, però en trobareu per a diferents edats i també que aborden diferents temes: des d'aventures divertides fins a com afrontar una greu malaltia o la mort d'un ésser estimat.   1. "Fer mitja"
  2. "Projecte Iaia"
  3. "Avis"
  4. "Un món d'avis"
  5. "Les arrugues de l'àvia"
  6. "Aquest llibre és de l'àvia"
  7. "Hilos de colores"
  8. "Història d'un jersei blau"
  9. "L'illa de l'avi"
  10. "Adéu avi"

 

"Fer mitja" - Jacques Goldstyn - de 3 a 6 anys

 
Aquesta és la història d'una àvia a qui tota la vida li ha agradat fer mitja. És el que més li agrada del món. Li vol explicar a la seva neta, la Bruna, la tradició de teixir utilitzant llana reciclada, i li regala la primera bufanda que va fer quan era ben petita. És una bufanda molt llarga, feta amb retalls plens d'història. La Bruna la prendrà contenta, però les coses no sempre surten com una s'espera. Al final, però, com una metàfora de la vida, tot tornarà a començar.


"Projecte Iaia" - Anne Fine - A partir de 8 anys


L’Àvia de l'Ivan, la Sophie, la Tanya i en Nicholas de vegades perd una mica el cap, confon cares i noms i no sap quin dia viu. Quan els seus fills decideixen que és el moment de portar-la a una residència, els quatre nets se les empescaran per evitar-ho. Així comencen el Projecte Iaia, un pla per fer canviar d'opinió els seus progenitors i poder continuar gaudint de la seva excèntrica àvia.


"Avis" - Chema Heras - A partir de 5 anys


Aquest conte ja és tot un clàssic que segueix tenint un lloc a les estanteries de les llibreries. No en va, va guanyar el Premi Llibreter 2003, el primer que es va lliurar. Una història romàntica i poètica plena de metàfores encadenades, il·lustrat per Rosa Osuna, que ens parla sobre el pas del temps, la bellesa que perdura, la vitalitat i l’amor de dos avis, la Ramona i el Ramon. 

"Un món d'avis" - Marta Gómez - A partir de 5 anys


Un altre clàssic imprescindible, en aquest cas en forma d'àlbum il·lustrat, amb dibuixos de Carla Nazareth. Un recorregut per un gran catàleg d'avis i àvies: la viatgera, la filadora, el poeta, la fada, el forner, i molts més. Perquè, com deia Gepetto, ser avi és més important que ser president del Govern. 

"Les arrugues de l'àvia" - Simona Ciraolo - A partir de 7 anys


Darrere de cada arruga s'hi amaga un record. Com pot ser això? Es pregunta la neta, i decideix investigar-ho farcint de preguntes a l'àvia. Una conversa que teixirà una complicitat dolça entre totes dues i que el lector descobrirà tant a través del text, com de les imatges dels seus records, a vegades a doble pàgina. 

"Aquest llibre és de..." - Jaume Copons i Liliana Fortuny


Dins la col·lecció "El llibre de…" de l'editorial Combel hi trobem "Aquest llibre és de l’àvia" i el mateix en la versió de l'avi: un volum amb adhesius i activitats per escriure i dibuixar sobre la vida, les aficions i els gustos dels avis, que els nets hauran de completar. Una bona manera de compartir temps i conversa entre generacions, que els ajudarà a conèixer-se millor. 


"Hilos de colores" - Elena Ferrándiz


Aquest és un títol que us avancem, però que sortirà publicat el setembre de 2021, amb text i il·lustracions d'Elena Ferrándiz. És un conte sobre l'Alzheimer a través de la metàfora d'un vestit que cal sorgir. Una història sobre la memòria, però també sobre l'amor i la generositat, que parla de la teranyina de records i experiències que anem teixint com si fossin fils, i que donen forma a la nostra tela personal. Els records no es perden si les persones ajuden a mantenir-los.


"Història d'un jersei blau" - Florencia Gattari - A partir de 6 anys


L'Àvia teixeix un jersei mentre entre la llana s'hi escolen maneres d'estimar-se, de créixer, i també d'acomiadar-se. És la història d'una àvia, un net i un jersei, il·lustrada per Albert Asensio, i que relata escenes quotidianes amb gran calidesa. 

"L'illa de l'avi" - Benji Davies - De 3 a 6 anys


Benji Davies és un gran creador d'àlbums il·lustrats, conegut també pel llibre "La Balena". Amb els títols "L'illa de l'avi" i "L'ocell de l'àvia", Davies aprofundeix en les relacions entre avis i nets, en el descobriment mutu i en el valor de les relacions amb les persones grans. En el seu títol més recent, ens parla de que les persones que estimem sempre són a prop, siguin on siguin.


"Adeu avi" - Anna Masnou - A partir de 3 anys


Aquest llibre escrit per la psicòloga especialitzada en dol, maternitat i paternitat, Anna Masnou, amb il·lustracions de Nus for Design, ens ajuda tractar el tema de la mort d'una persona estimada amb els més petits. El va escriure arran de les converses amb la seva filla de tres anys quan van haver d'afrontar la mort de l'avi: parlar-ne sense por, resolent els dubtes i acompanyant-ho de petons, abraçades i llàgrimes.ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Ajuntament de Tortosa
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat