Hospital Clínic

Una mare a l'UCI per Covid coneix el seu nadó per vídeoconferència

La iniciativa de l'Hospital Clínic ha encès la polèmica a les xarxes

4 d'agost de 2021 a les 12:00h
Hospital Clínic
per Criar.cat
Una mare amb Covid greu i a l'UCI ha pogut conèixer finalment el seu nadó, ingressat també a cures intensives. Ho ha fet per videoconferència en un projecte de l'UCI neonatal de l'Hospital Clínic. La iniciativa, però, ha aixecat molta polèmica pel fet que mare i nadó hagin estat separats tot i seguint un criteri mèdic.

 


Està justificada aquesta mesura d'urgència? El contacte pell amb pell està avalat per estudis i organismes referents en ginecologia i obstetrícia. De fet, està provat que afavoreix el benestar de la mare i la criatura així com el seu desenvolupament, i es recomana especialment en casos de prematuritat.

L'OMS estableix en criteri general que una dona amb Covid pot tenir contacte amb el seu nadó, extremant les mesures d'higiene i seguretat. 


"Pot tocar i tenir en braços el nadó recent nascut si té Covid-19?

Sí, el contacte directe així com lactància ajuden al seu desenvolupament. Hauria de: 


Alletar observant una bona higiene respiratòria.
 Tenir en braços el seu fill, pell amb pell.
Compartir una habitació amb el seu bebè.

Hauria de rentar-se les mans abans i després de tocar el seu fill/a i mantenir les superfícies netes. Es recomana a les mares amb símptomes de Covid l'ús de la mascareta durant tot el contacte amb el bebè." 


Aquestes indicacions són una guia per als hospitals i les clíniques que atenen parts, molts dels quals en un inici de la pandèmia -quan es desconeixia l'afectació del virus en les criatures- separaven preventivament les mares positives de Covid del seu bebè per evitar el contagi.


"Actualment no se separa mare i nadó per la Covid. Practiquem una PCR al bebè i recomanem la mascareta quan s'alleta", expliquen fonts de l'hospital. "És diferent quan la dona i la criatura necessiten estar ingressats a cures intensives, on cal recursos i professionals especialitzats", clarifica. 

El cert és que el criteri de l'OMS no atén particularitats com el d'aquesta mare i el seu fill, que es trobaven ingressats en centres diferents i en situació vulnerable per la infecció. I és que l'UCI d'adults i l'UCI neonatal del Clínic estan ubicades en zones diferents de Barcelona, fet que va empènyer l'hospital a establir un contacte telemàtic entre la mare i el nadó atesa la distància. 

Amb tot, és un fet que la pandèmia ha sacsejat els protocols hospitalaris i ha posat en evidència la manca de recursos per poder blindar el part respectat en un context de crisi sanitària com l'actual. La manca d'espais, de materials i de professionals ha pesat molt en l'atenció als parts en una època en què s'han hagut d'aplicar estrictes mesures de seguretat que han acabat limitant drets fonamentals. 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat