Hospital Clínic

Una mare a l'UCI per Covid coneix el seu nadó per vídeoconferència

La iniciativa de l'Hospital Clínic ha encès la polèmica a les xarxes

per Criar.cat
Hospital Clínic
Una mare amb Covid greu i a l'UCI ha pogut conèixer finalment el seu nadó, ingressat també a cures intensives. Ho ha fet per videoconferència en un projecte de l'UCI neonatal de l'Hospital Clínic. La iniciativa, però, ha aixecat molta polèmica pel fet que mare i nadó hagin estat separats tot i seguint un criteri mèdic.

 


Està justificada aquesta mesura d'urgència? El contacte pell amb pell està avalat per estudis i organismes referents en ginecologia i obstetrícia. De fet, està provat que afavoreix el benestar de la mare i la criatura així com el seu desenvolupament, i es recomana especialment en casos de prematuritat.

L'OMS estableix en criteri general que una dona amb Covid pot tenir contacte amb el seu nadó, extremant les mesures d'higiene i seguretat. 


"Pot tocar i tenir en braços el nadó recent nascut si té Covid-19?

Sí, el contacte directe així com lactància ajuden al seu desenvolupament. Hauria de: 

Alletar observant una bona higiene respiratòria.
 Tenir en braços el seu fill, pell amb pell.
Compartir una habitació amb el seu bebè.

Hauria de rentar-se les mans abans i després de tocar el seu fill/a i mantenir les superfícies netes. Es recomana a les mares amb símptomes de Covid l'ús de la mascareta durant tot el contacte amb el bebè." 


Aquestes indicacions són una guia per als hospitals i les clíniques que atenen parts, molts dels quals en un inici de la pandèmia -quan es desconeixia l'afectació del virus en les criatures- separaven preventivament les mares positives de Covid del seu bebè per evitar el contagi.


"Actualment no se separa mare i nadó per la Covid. Practiquem una PCR al bebè i recomanem la mascareta quan s'alleta", expliquen fonts de l'hospital. "És diferent quan la dona i la criatura necessiten estar ingressats a cures intensives, on cal recursos i professionals especialitzats", clarifica. 

El cert és que el criteri de l'OMS no atén particularitats com el d'aquesta mare i el seu fill, que es trobaven ingressats en centres diferents i en situació vulnerable per la infecció. I és que l'UCI d'adults i l'UCI neonatal del Clínic estan ubicades en zones diferents de Barcelona, fet que va empènyer l'hospital a establir un contacte telemàtic entre la mare i el nadó atesa la distància. 

Amb tot, és un fet que la pandèmia ha sacsejat els protocols hospitalaris i ha posat en evidència la manca de recursos per poder blindar el part respectat en un context de crisi sanitària com l'actual. La manca d'espais, de materials i de professionals ha pesat molt en l'atenció als parts en una època en què s'han hagut d'aplicar estrictes mesures de seguretat que han acabat limitant drets fonamentals. 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Daria Shevtsova
Alba Carreres
Una activitat per abans d'anar a dormir que genera vincles i ajuda a pensar
Imatge il·lustrativa
Paola Roig
Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Mathilde Langevi
Paola Roig
Et passa? Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Garret Jackson
Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres