Jannis Brandt

Com equilibrar els àpats de l'escola amb els de casa?

Descarrega el planificador de menús que ha elaborat la dietista Esther Sànchez i aplica els seus trucs

16 de novembre de 2021 a les 09:00h
Jannis Brandt
Durant el curs, ens assalten preguntes sobre com organitzar la logística a casa: Què faig per sopar? Que preparo d'esmorzar? I és que el dia a dia escolar no només implica preparar motxilles, llibres (o no), roba, calçat,... També suposa fixar rutines, horaris i àpats fora i dins de casa...
 
Què li dono per esmorzar?
 
A casa pot fer un petit esmorzar, si té gana, us deixaré uns quants exemples d'esmorzars saludables que ho poden fer tant a casa com a l'escola:
 
Barretes de plàtan, nous i civada
Fruita de temporada
Iogurt natural amb trossets de fruits secs (menors de 4-5 anys ratllats o en crema)
Poma al forn amb canyella
Granola casolana amb trossos de xocolata negra (+ 2 anys)
Gofres, creps o magdalenes casolanes, sense sucres ni farina refinada.
Bric de llet sencera
Sandwich vegetals: pebrots escalivats, hummus, olivada, patés vegetals, tomàquet i alvocat, són alguns exemples.
 Galetes de plàtan i coco amb pepites de xocolata negra (+24 mesos)
 
Què li dono com a snack de mig matí o berenar?
 
Fruita, com a primera opció sempre, després podem fer snack més complerts com els del llistat que teniu a dalt.
 
I per sopar? Com ho faig per quadrar amb el dinar de l'escoleta o el cole?
 
Us deixo una eina meravellosa: el planificador de menús. És molt senzill d'utilitzar, al dinar posem el dinar que faran a l'escoleta o al cole, i anem ratllant la secció de la dreta que posa "setmanalment" i així sabrem que podem posar als sopar: peix, ou, llegums, etc.

 


Descarrega't el planificador alternatiu (sense il·lustracions, en cas d'intoleràncies, al·lèrgies, menú vegetarià...)

He fet un exemple de menú d'escola bressol, els sopars són idees que podem fer a casa, compensant el dinar a l'escola. A vegades veig menús que no porten vegetals tots els dies o no mengen fruita al dinar, com és el cas d'aquest menú, així que per sopar compensarem el que no s'ha menjat al migdia.

 
Exemples de sopars:
 
- Si per dinar fa: peix, carn, ou. Per sopar podria menjar: llegums, formatge, etc.
- Si, en canvi, per dinar fa: llegums o proteïna vegetal. Per sopar podríem posar peix, carn, ou.
 

 
 Quina quantitat de peix, carn, verdures... necessita menjar setmanalment?
 
Fruites, verdures i  hortalisses: 5 racions/dia
 Hidrats de carboni (pasta, cereals, tubercles, patata..): 3 racions al dia.
Fruits secs i/o llavors: 2 racions al dia.
 Greixos saludables (OOVE, alvocat...): 2 racions al dia.
 Làctics: de 0 a 2 racions al dia (formatge, iogurt...)
Carn blanca, aus i conill: 2-3 /setmana.
 Carn vermella ( mamífers): màx. 1/ setmana
 Peix blanc: 2-3 / setmana.
 Peix blau: 2-3 / setmana.
 Marisc: 1 / setmana en substitució de peix blanc.
 Ous: 4/ setmana 
 Llegums: mínim 4 /setmana.
 

Esther Sánchez
Nutricionista especialitzada en BLW
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat