Izzy Park via Unsplash

PCR als coles sense acompanyament familiar?

Potser aquests dies heu rebut un document d'autorització de PCR través de l'escola. Què vol dir exactament? Parlem amb el Departament de Salut i el Departament d'Educació sobre què significa aquest document

per Criar.cat
Izzy Park via Unsplash
"Comença un curs escolar diferent. És fonamental fer-hi front perquè la represa de l'escola és cabdal per als infants i adolescents". Així comença l'autorització per al procediment de gestió de casos i contactes de la Covid-19 als centres educatius.

La Belén és mare de 3 criatures i tem que aquesta autorització serveixi per fer proves PCR als seus fills sense acompanyament. Explica que li preocupen diversos punts: El primer que la prova es faci mitjançant la recollida de mostra amb escombreta nasal amb el que això pot suposar per les criatures.


A l'estudi KidsCorona de Sant Joan de Déu fet durant els casals d'estiu es corrobora l'eficàcia dels test en saliva pels infants. Des del mateix Hospital ens confirmen que s'ha demostrat que "són fiables i que poden ser una alternativa per les criatures". 

Un altre punt que preocupa especialment és que en cap cas s'especifica que aquesta prova es faci amb la presència de progenitors, tutors/es legals o familiars acompanyant les criatures. Des del Departament de Salut ens confirmen que en principi no està previst que així sigui. 


"Els pares o familiars tampoc entren quan es posen vacunes els centres", ens asseguren des del departament de premsa. "En època de Covid la família no pot entrar a les escoles. Els pares o familiars no han de patir perquè es tracta d'una PCR molt menys invasiva que la que es fa als Centres d'Atenció Primària. És una prova que no fa dolor, consisteix a posar un palet amb escombreta una miqueta a dintre el nas. Es tracta d'agafar una mostra molt més petita. Al llarg del curs s'aniran fent altres proves, com pot ser el test en saliva, per saber si es pot canviar o no", asseguren des de Salut.

Els pares i familiars no han de patir. És una prova que no fa dolor

El tercer punt que preocupa és que segons aquest document, les germanes i germans que vagin al mateix centre educatiu han d'estar aïllats fins a confirmar el resultat de la prova del possible cas. En canvi, però, la resta de contactes estrets han de seguir fent vida normal fins que algú del servei de vigilància epidemiològica els concreti des de quan i fins quan han d'estar en quarantena.

Aquest punt va especialment vinculat amb persones properes, adultes, que continuen treballant amb normalitat fins que no hi hagi un avís en ferm de romandre en quarantena. Des del Departament d'Educació ens asseguren que aquest paper és per tal d'evitar que s'iniciïn quarantenes de forma unilateral, perquè potser cal que es vagi al centre en concret a fer-se les PCR i/o l'escola els donarà les instruccions de com i on fer-se les proves.

Argimon en declaracions a TV3 ha assegurat que els cribatges a escoles es faran amb frotis nasal, però tota la resta (estudis de contactes inclosos) se seguirà fent amb frotis nasofaringi, és a dir el mateix que es fa al CAP. Des del Departament de Salut corroboren que si són contactes o cribratges general la prova serà nasal, la menys invasiva. Però si es tracta d'un nen/a amb símptomes clars se seguirà fent la prova nasofaríngia.
CONTINGUT RELACIONAT
Imatge il·lustrativa
Matt Walsh
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens explica les claus per entendre la relació que tenim amb la nostra sogra i potser així millorar-la
Imatge il·lustrativa
Anna Civolani
Aquests són els resultats d'un nou estudi realitzat a persones embarassades que es van infectar de Covid abans del part
Imatge il·lustrativa
Albert Alemany
Mireia Movellan via Alba Carreres
La Mireia ens obre les portes de casa seva per presenciar un moment molt important de la seva vida: el naixement de la seva filla Mar
Imatge il·lustrativa
Angela Duxbury
Parlem amb Susanna Carmona, neurocientífica que investiga el funcionament del cervell de les gestants per saber-ne les causes
Participació
Logotip de Criar.cat
Contacta amb nosaltres

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José Manuel Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a: