Cottonbro

7 regles d'or per evitar conflictes als grups de Whatsapp de classe

Tips per evitar malentesos entre famílies de l'escola per la missatgeria instantània

16 de novembre de 2021 a les 06:49h
Cottonbro
per Alba Carreres / Irene Ramentol
El grup de Whatsapp de l'escola pot ser una gran eina per comunicar-nos, però també hi poden sorgir conflictes. La immediatesa del sistema de missatgeria o el fet d'escriure sense haver reflexionat prèviament com transmetre el missatge, poden acabar sent font de problemes de comunicació entre les famílies.

És per això que us facilitem les 7 regles d'or perquè els grups de Whatsapp de les escoles no es converteixin en un pou de conflictes. Aquí teniu una petita guia que esperem que us sigui d'utilitat: 


Tenir clar l'objectiu del grup: Pactar quins són els usos dels grups, temes pels quals es farà servir, voluntats i preferències. Si l'objectiu és que serveixi com a eina de comunicació entre les famílies sobre activitats en concret, si acceptem la compartició de d'enllaços i arxius que poden ser d'interès per a les famílies, tant del centre com de fora del centre... 

Tenir present a qui ens dirigim a l'hora de comunicar: Un grup de whatsapp de l'escola no és un espai de debat per parlar de segons quins temes. Si es veu i es detecta un interès comú sempre es pot crear un grup paral·lel amb relació al tema (si és de caire escolar), això sí, sempre animant a tothom (no només a un grup concret) a participar-hi. 


Tenir present el format que utilitzem: Cal que el llenguatge sigui concís. No podem fer un podcast de 40 minuts donant la nostra opinió sobre un tema ni tampoc contestar tothom a tots els temes. En cas que faci falta fer votacions es poden utilitzar eines més específiques, com doodle, per fer-ho de manera anònima.

Posar en context el missatge. El sistema de missatgeria instantània ha transformat la comunicació interpersonal en un format predominantment textual. Hem hagut d'aprendre a interpretar texts sense una entonació darrere, i molt sovint hem sentit la fredor d'aquest format i això ha dut malentesos. També hem hagut d'aprendre a incorporar el llenguatge icònic (emoticones) per donar connotació a les nostres paraules.

Tot plegat per arribar a la conclusió que el missatge textual té evidents limitacions, i hi ha converses presencials que difícilment poden ser substituïbles. Per això, és important posar en context tots els missatges i no renunciar a la trucada o a la conversa presencials en casos determinats. 

Actuar amb respecte cap a totes les persones i opinions: Cadascú té una situació diversa, una opinió formada sobre temes en concret. No són tolerables actituds destructives cap a altres persones (siguin o no presents al xat) ni tampoc actituds violentes o poc respectuoses. 

Ser conscients que parlem de criatures: Tenir present que com a figures referents del nostre fills o filla, els temes que parlem en el grup poden tenir repercussions sobre les criatures o exposar-les en algun aspecte.  

Tenir present que ser en un grup de Whatsapp d'escola pot representar també una càrrega mental que, sovint, recau única i exclusivament sobre les dones. Buscar fórmules per compartir aquestes responsabilitats o coparticipar en aquests espais. El fet de saber què han de portar l'endemà, quan hi ha reunió de l'AFA, quines activitats es duen a terme i decidir com hi volem participar com a unitat familiar pot ser també una tasca feixuga i, massa sovint, descompensada. 

I si hi ha un malentès al grup? Valorar si afecta al conjunt del grup o no, i preferiblement tractar-ho de forma privada. En cas que detectem que ha provocat malestar a nivell general, es pot valorar parlar-ne col·lectivament sempre amb respecte cap a totes les persones i opinions.  
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Ajuntament de Barcelona
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Hugo Fernández
per Irene Ramentol
Amb aquesta eina podràs anotar les extraescolars o qualsevol activitat setmanal
Imatge il·lustrativa
Alba Carreres
per Irene Ramentol
Quan comença i acaba el curs 2023-24? Quan seran les vacances de Nadal i Setmana Santa?
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres