Martí Albesa

«Els Reis sou vosaltres?»: quan arriba l'hora de desvelar la màgia del Nadal

Quan i com li he d'explicar? Perdrà la il·lusió? Claus per parlar de la màgia del Nadal amb el teu fill o filla sense lesionar la confiança

Martí Albesa
Quan arriba el moment de desvelar la màgia de Nadal, ens assalten molts dubtes. "Puc aguantar un any més?", "i si fem com si no passés res?", "i si perd la il·lusió?", "li explicaran els seus amics o amigues?".

La majoria de les famílies no en volen ni sentir a parlar i, per tant, deixen que l'atzar decideixi com, quan i amb qui les criatures rebran la notícia. Que vagi per davant que penso que totes les opinions són igual de respectables.


No obstant això, penso que val més explicar-ho un any abans, que uns minuts després. Amb això vull dir que si pensem que se n'assabentarà pels companys/es de classe o pels amics/amigues, pot ser millor que ho fem nosaltres.

D'aquesta manera, els hi podrem donar la informació de manera més adequada i no minvarem la confiança que tenen en nosaltres, si se n'assabenten fora de casa, és fàcil que pensin que els hem enganyat.


Però quan s'ha de fer? Ai, la teoria és molt maca, però quan et toca a tu explicar-ho, veus la teva criatura tan petita i innocent que pot ser que tinguis la sensació que li trencaràs la il·lusió i la infantesa per sempre. Aquest tema, fins ara mai havia estat objecte de debat, te n'assabentaves a l'escola o pels germans/es grans i punt. La criança respectuosa ha posat sobre la taula el tema de la màgia i el respecte cap a la infància i a mi, em sembla interessant, si més no posar-hi consciència.

El "quan" dependrà de diferents factors, sobretot ambientals. Haurem d'estar molt atents/es a les preguntes que ens fan, el que comenten altres famílies de l'escola o canvis de comportament.

Si sou de les famílies que decidiu ser vosaltres els que parleu amb el vostre fill o filla sobre la màgia de Nadal, s'haurà de fer amb seny i donant poc marge a la improvisació, així doncs, us poden anar bé els següents recursos:


 Fes preguntes per saber què sap i què creu. Per exemple: com creus que els reis poden llegir totes les cartes? Què en penses del fet que els Reis vagin a totes les cases en una nit... Com ho deu fer el tió per cagar tants regals? Així, si la criatura sospita, és possible que agraeixi aquest espai de diàleg i t'expressi els seus dubtes.

 No pensis que la màgia ja s'ha acabat, procura mantenir-la el màxim que puguis. Podem explicar que la història dels Reis va passar fa molts i molts anys, aquí li pots posar tot el suc que vulguis segons les teves creences, i que des d'aleshores, es va decidir que cada infant del món tindria un regal la nit de reis. I qui se n'havia d'encarregar? Doncs tothom va pensar que els pares i les mares eren els més indicats/es. I des d'aleshores, són els Reis Mags per una nit.

 Estigues preparat/da per acollir la seva ràbia o la tristesa. Cada infant pot reaccionar de forma diferent, no passa res, validem i acompanyem una vegada més.

 Remarca que cada família explica el secret al seu fill o filla quan creu que és oportú, i que, per tant, ha de guardar aquest secret, tant a l'escola com a casa si hi ha germans petits. Aquest punt és imprescindible, perquè tinguem clar i acceptem que la nostra opinió no té per què ser la de les altres famílies i tots els nens i nenes tenen el dret que els seus referents els ho expliquin o no. Transmetem que confiem en ells/elles i probablement seran els nostres còmplices.

 I si és la teva criatura que et pregunta si és veritat que els Reis són les mares i els pares perquè li han dit els amics? Pots donar-te 10 segons per plorar per dins, respirar, posar cara de pòquer i respondre: "I tu que en penses?".

Pot ser que ens digui que no s'ho creu, que els Reis fan màgia... Aquí cadascú ha de valorar l'edat, el moment, i decidir què fer.

 No menteixis mai. Poc sentit té dir que l'amic/ga menteix i que els Reis existeixen. Al final ho acabarà sabent i haurem quedat nosaltres com a mentiders.

Si et diu que no ho sap, podem fer-li la següent pregunta: Què vols saber? De vegades hi ha canalla que sospiten, però no volen saber-ho, això també s'ha de respectar. Nosaltres els hi haurem donat l'espai necessari i els haurem demostrat que no els mentim i que quan la vulguin, els hi oferirem la veritat.

 Pot ser que les preguntes temudes vinguin en el mateix moment que estem fent cagar el tió o obrint els regals de reis, no perdem la calma, agafem la criatura sobretot si té germans/es petits/es i comprometem-nos en explicar-li després de dinar o quan tinguem un moment de tranquil·litat.

 En el cas de tenir cosins/es grans, parlem amb els familiars perquè els hi deixin clar, que s'ha de respectar la vostra decisió de mantenir el secret un any més.

La màgia de Nadal és a dins nostre.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres